Logo
  • Nieuws
  • 4 juli 2008
  • Peter van den Hout

Loonstrookje wordt stuk simpeler

Het kabinet gaat bekijken of de heffingen voor premies en belastingen administratief versimpeld kunnen worden. Dit maakt het loonstrookje overzichtelijker voor werknemers.

Beeld Loonstrookje wordt stuk simpeler

Uitgangspunt is dat de werkgever alle inhoudingen die door de werknemer zijn verschuldigd in één keer kan afdragen, evenals alle door de werkgever zelf verschuldigde premies. Dat scheelt zowel werkgevers als de Belastingdienst werk.

 

Afzonderlijke heffingspercentages
Werkgevers houden momenteel over het loon van een werknemer loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering in en betalen zelf premie werknemersverzekeringen en een werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering. Daarvoor gelden afzonderlijke heffingspercentages en grondslagen en die leiden tot hoge administratieve lasten voor bedrijven.

 

Eén bedrag
Het kabinet ziet een gesplitste heffing als een belangrijke stap naar verdere vereenvoudiging; de werkgever kan dan alle heffingen in één bedrag afdragen aan de Belastingdienst. Vervolgens verdeelt de Belastingdienst de inkomsten uit de gecombineerde heffingen over de verschillende fondsen (zoals het WW-fonds). Voorwaarde hiervoor is wel dat er één en dezelfde definitie komt voor ‘loon’; nu zijn er nog verschillende definities, bijvoorbeeld bij een auto van de zaak of bij inleg in de levensloopregeling.

 

Lees in het handboek Fiscale administratie hoe de aangifte loonheffingen precies in zijn werk gaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.