Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Loonbelasting straks stuk eenvoudiger

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil de loonbelasting simpeler maken. In de toekomst zal de werkgever voor iedere werknemer één bedrag aan loonheffing afdragen aan de Belastingdienst.

Beeld Loonbelasting straks stuk eenvoudiger

De werknemer ziet straks op zijn loonstrookje alleen nog het bruto-inkomen, een bedrag aan loonheffingen en het resterende nettoloon. Premies voor sociale verzekeringen maken dan geen onderdeel meer uit van de salarisspecificatie.

 

Eén loondefinitie

Onder meer de belastingdienst en UWV gaan in de toekomst met één definitie van loon werken in plaats van de huidige veelheid aan loonbegrippen. Het kabinet verwacht dat de kleine- en middelgrote bedrijven door de versimpeling van de loonbelasting samen € 800 miljoen kunnen besparen. Wanneer precies uw werknemers het vereenvoudigde loonstrookje tegemoet kunnen zien is nog niet bekend.

 

Overigens geldt ook hier dat ingehouden pensioenpremies, levensloop en spaarloon wel zichtbaar op de loonstrook zullen moeten blijven. Met andere woorden zo eenvoudig zal de loonstrook nu ook niet direct worden, als slechts de bedragen van de diverse loonheffingen tot een bedrag worden samengevat.

 

Zie ook Grondslag voor premieberekening loonbegrip in het Handboek Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.