Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Komt er een minimumloon voor alle EU-landen?

Als de EU-lidstaten hun economisch beleid meer op elkaar gaan afstemmen, moeten ook de sociale minimumvoorwaarden duidelijk zijn. Daarom willen De FNV en haar Duitse evenknie DGB de sociale regels voor Europa op de kaart zetten.

Beeld Komt er een minimumloon voor alle EU-landen?

FNV-voorzitter Agnes Jongerius komt volgende week samen met haar Duitse collega met een lijst voorwaarden waaraan de EU zou moeten voldoen. Jongerius denkt onder meer aan invoering van een minimumloon in alle Europese landen. Een land als Duitsland kent dat bijvoorbeeld niet.

 

Jongerius drong vorige week samen met werkgeversvoorman Bernard Wientjes al aan op een daadkrachtig optreden van de EU in de schuldencrisis.

 

Minimumloon in Nederland

Het wettelijk minimumloon is bedoeld om werknemers te beschermen tegen onderbetaling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het wettelijk minimumloon (23 tot 65 jaar) en het minimumjeugdloon (15-23 jaar). Op basis van voorspellingen van het Centraal Planbureau over de cao-loonstijging in de marktsector wordt het minimumloon jaarlijks, in januari en in juli, aangepast.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.