Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Jaaropgave verdwijnt maar salarisstrook blijft

Op termijn vervalt de wettelijke verplichting voor de werkgever om een fiscale jaaropgave te verstrekken aan de werknemer. Dit blijkt uit de antwoorden die Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft gegeven op vragen in de Eerste Kamer over het ‘Wetsvoorstel basisregistraties inkomen en WOZ’.

Beeld Jaaropgave verdwijnt maar salarisstrook blijft

De Jager: "Het is de bedoeling dat op termijn de Belastingdienst de jaarloongegevens in de aangiften inkomstenbelasting voor de burgers gaat voorinvullen. De burger hoeft dan feitelijk alleen te controleren of de gegevens juist zijn en kan daar in de overgangsperiode de jaaropgave voor gebruiken en later – na het vervallen van de jaaropgave – zijn al dan niet cumulatieve loonstrookjes."

 

"Pas als blijkt dat de burger er vertrouwen in heeft dat de fiscale jaarloongegevens van de Belastingdienst kloppen, is het vervallen van de jaaropgave aan de orde. Voor het gebruik van de jaaropgave voor een inkomensafhankelijke regeling geldt dat het desbetreffende bestuursorgaan het jaarloon haalt uit de basisregistratie inkomen en niet meer de burger daarnaar vraagt."

 

"Het bestuursorgaan maakt in zijn besluit het toegepaste jaarloon bekend. Tot slot kan de burger desgewenst bij de Belastingdienst zijn jaarloon opvragen. Gezien vorenstaande komen op termijn de gronden voor de wettelijke verplichting voor de werkgever om een fiscale jaaropgave te verstrekken aan zijn werknemer te vervallen. Tevens kan daarmee een administratieve lastenverlichting van € 18,3 miljoen per jaar voor de werkgevers worden bereikt."

 

Meer over jaaropgave en loonstrookje vindt u in het jaarboek Administratie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.