Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2008
  • Mariel Hovemann

‘Hoofdkantoren, love them or lose them’

Topbestuurders zijn de ophef over hun salaris zat en dreigen hun hoofdkantoren te verplaatsen als de kritiek niet ophoudt. Dat blijkt uit het zaterdag te verschijnen boek Het grote graaien van Volkskrant-journalist Xander van Uffelen.

Beeld ‘Hoofdkantoren, love them or lose them’

Topman Jeroen van der Veer van het olieconcern Shell, die afgelopen jaar 9,4 miljoen euro verdiende, zegt in het boek dat de samenleving zich moet realiseren hoe groot Shell is. ‘Hier in Den Haag staat het hoofdkantoor van een van de grootste vijf bedrijven ter wereld. … De keuze is aan de samenleving. Of je hebt een hoofdkantoor en neemt op de koop toe dat er een groot aantal mensen hier werkzaam is met hoge salarissen. Of niet.’ Oud-bestuursvoorzitter van verzekeraar Aegon, Kees Storm, voorspelt het vertrek van hoofdkantoren. ‘Als Aegon zijn hoofdkantoor met honderd man naar Baltimore verplaatst, zul je zien hoe snel Nederlandse journalisten het bedrijf vergeten. Bij Shell is de plaats van het hoofdkantoor heus nog niet uitgekristalliseerd. En zo zijn er meer. Hoofdkantoren, love them or lose them.’

 

Vertrek is te voorkomen

Ook The Boston Consulting Group waarschuwt in een onderzoeksrapport voor het vertrek van hoofdkantoren van multinationals. Meerdere aspecten liggen hieraan ten grondslag. Volgens hen is het verval te stuiten door te kiezen voor clusters van expertise én door meer aandacht te besteden aan HR-zaken. Meer over dit rapport kunt u lezen in het juni-nummer van HR Strategie. Abonnees van HR Strategie kunnen het rapport gratis downloaden via www.hrstrategie.nl.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.