Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Hogere productiviteit? Laat medewerker zelf werkplek inrichten

Haal de verfkwasten maar uit de kast…Een werknemer die zijn eigen werkplek kan ontwerpen is blijer en productiever tijdens het werk. Door de mogelijkheid om een eigen werkruimte in te richten voelen medewerkers zich niet alleen meer betrokken bij de werkplek, maar ook bij de baan zelf.

Beeld Hogere productiviteit? Laat medewerker zelf werkplek inrichten

Dat concludeert psycholoog Craig Knight van de University of Exeter naar aanleiding van een onderzoek onder 2000 kantoormedewerkers. “Wanneer mensen zich niet op hun gemak voelen in hun omgeving, zijn ze minder bevlogen,” legt Knight uit. “Door ze meer invloed te geven op de inrichting van hun werkplek gaan ze efficiënter werken.”

 

Het onderzoek bevatte een test waarbij de productiviteit van de werknemers vast werd gesteld. Alle resultaten wezen vervolgens uit dat medewerkers die hun werkomgeving zelf mochten bepalen, gelukkiger en gemotiveerder waren. Ze voelden zich fysiek beter en lieten zich positiever uit over hun werk.
 

Productiviteitsverhoging van 32 procent

Gedurende twee vervolgstudies, waarvan één uitgevoerd in een commerciële werkomgeving en één op de universiteit, werden werknemers in verschillende kantoorruimtes geplaatst. De ene werkplek was kaal en functioneel, de andere aangekleed met planten en schilderijen; één was ingericht door de manager en de laatste mochten de werknemers zelf inrichten.

 

Bij werknemers in de aangeklede werkruimten werd een verhoogde productiviteit van 17 procent vastgesteld ten opzicht van de steriele werkplek. Bij de zelf ingerichte werkomgeving was dit verschil maar liefst 32 procent!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.