Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2009
  • Lianne Bouman

Fiscus verhindert loonsverlaging directeuren-grootaandeelhouders

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) willen een deel van hun loon inleveren, om hun ondernemingen te ontzien. Maar fiscale regels verhinderen dit.

Beeld Fiscus verhindert loonsverlaging directeuren-grootaandeelhouders

In een artikel in het Financieele Dagblad zeggen verschillende organisaties dat ruim tweeduizend mkb’ers winst zien verdwijnen door de hoge beloningen voor directeuren-grootaandeelhouders. Winst, die zij nu hard nodig hebben om in te zetten in bedrijfsactiviteiten en investeringen.

 

Besloten vennootschappen moeten hun dga’s een verplicht salaris van minimaal 40 duizend euro toekennen, inclusief vakantietoeslag. Dit wordt de ‘gebruikelijk-loonregeling’ genoemd, waarover de vennootschap loonheffingen moet betalen.

 

Onredelijk

Volgens de mkb-organisaties blijft een bv volgens de fiscale regelgeving verplicht de directeur-grootaandeelhouder jaarlijks tienduizenden euro's loon te betalen. “Een onredelijke eis, zeker in deze crisistijd,” vindt Peter Abdala, vicevoorzitter van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). Zijn organisatie heeft samen met MKB-Nederland een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris De Jager van Financiën. Zij eisen dat hij de fiscale dga-regels uit 1997 versoepelt, gezien de slechte economische situatie.

 

Uit het artikel in het Financieele Dagblad blijkt dat De Jager vooralsnog niet van plan is de eisen in te willigen om de dga-regels te versoepelen. Hij wil erover denken, als de mkb-organisaties hem kunnen vertellen hoe hij het inkomstenverlies kan afdekken.

 

Tip

Als u als directeur-grootaandeelhouder voor een lager salaris in aanmerking wilt komen, moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de inspecteur van de Belastingdienst. Deze kan een lager salaris dan het normbedrag toestaan, bijvoorbeeld als u parttime werkt in de bv.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.