Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2011
  • Mariel Hovemann

Bonussen nu echt aan banden?

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil wettelijk regelen dat bankiers maximaal 100 procent van hun vaste salaris als bonus mogen krijgen. Minister De Jager gelooft echter dat de banken zich houden aan de Code Banken die de banken in 2009 met het kabinet hebben opgesteld.

Beeld Bonussen nu echt aan banden?

De ING-top krijgt een bonus die bijna even groot is als het jaarsalaris. Zo bleek op de ochtend dat Kamer en kabinet net klaar waren met debatteren over bonussen bij banken. De bonussen zitten vlak onder het maximum dat de bestuurders kunnen krijgen volgens de Code Banken. De maximale bonus is 100 procent van het jaarsalaris. Tipmannen Hommen en Timmermans krijgen 92 procent. Daarnaast gold volgens de Code voor de staatsgesteunde banken: geen winst, geen bonus.

 

Geen bonussen

Eigenlijk vindt een meerderheid van de politici dat bankiers helemaal geen bonussen behoren te krijgen. ABN Amro geeft daaraan gehoor zo blijkt uit het jaarverslag over 2010: de top van ABN Amro krijgt geen bonussen uitgekeerd. Zowel bestuursvoorzitter Gerrit Zalm als andere leden van de raad van bestuur krijgen alleen hun basissalaris.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.