Logo
  • Blog
  • 8 juni 2015

Bonuscultuur bij banken is onzin, zeggen ze zelf

De bonuscultuur bij de banken is onzin. Dat stelt directeur Dirk Duijzer van Rabobank zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad. Hij hekelt het argument dat je zonder hoge beloningen geen goede mensen kunt krijgen. Volgens Duijzer zijn banken de afgelopen decennia losgezongen geraakt van de werkelijkheid.

Fijn denk je, daar kunnen we het alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Maar als dan wordt gevraagd naar het waarom blijken bestuurders van banken min of meer vrijuit te gaan. Duijzer: “We laten ons opjuinen door consultants en dat soort types, die ons gaan vergelijken met anderen. Maar van vergelijken word je nooit gelukkig."

Dat soort types.

Welja, doe maar lekker denigrerend naar mensen die vooral heel goed kunnen luisteren naar welke resultaten hun opdrachtgevers in hun rapporten terug willen zien. En wie zijn eigen opvattingen en moraal door laat klinken, kan er zeker van zijn dat hij alle hoeken van de directiekamer krijgt te zien.

En dat salarismarktvergelijkingen een prijsopdrijvend effect hebben als alle deelnemers hoger betaald willen krijgen dan marktconform – anders lopen ze naar de buurman toe – is bepaald geen hogere wiskunde. Sterker, dat is al decennia bekend en in bestuurderskringen breed geaccepteerd.

"Bonussen?", vervolgt Duijzer, "de universiteiten schreven dat het geweldig was."

O, heeft de wetenschap het gedaan? Over welke boeken en artikelen Duijzer het hier heeft weet ik niet. Wat ik wel weet is dat geleerden als Skinner al voor WO II vaststelden dat mens en dier tot volstrekt zinloze handelingen verleid kunnen worden, als zij maar de juiste beloning kregen. En was het niet de voormalige ABNAMRO-functionaris Kilian Wawoe, die ontslag nam omdat hij het bonusbeleid van zijn bank niet langer meer kon verenigen met zijn wetenschappelijke inzichten, en nu onze nationale spreekbuis is als het gaat om het aan de kaak stellen van dit – binnen de dienstverlening - onzalige beloningsinstrument?

Wat ik met Duijzer hoop, is dat er langzaamaan een kentering te bespeuren valt, al zou je dat na de recente blunder van zijn collega’s bij die bank waar ik het net over had niet zeggen. Bestuurders en commissarissen zijn zich steeds meer bewust van de maatschappelijke opvattingen over dit heikele onderwerp. En dat zij hun onderneming meer schade toebrengen dan helpen als zij weer exorbitante bedragen toekennen aan personen wier salaris al in geen enkele verhouding staat tot de medewerkers in hun eigen bedrijf.

Maar echte loutering begint wat mij betreft pas als men zichzelf kritisch durft te beschouwen. En niet zoals Duijzer doet, door de verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag door te schuiven naar een ander.

----------------------------------------------------------

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beloningsbeleid onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek 2015. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie
----------------------------------------------------------------------------

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.