Logo
  • Nieuws
  • 4 januari 2010
  • Erik de Groot

Bankier verlaat ABN om excessieve bonuscultuur

Na de maatschappelijke ophef over de buitensporige bonuscultuur binnen de bankenwereld wordt nu ook vanuit de banken zelf een duidelijk signaal afgegeven. Bankier Kilian Wawoe, al tien jaar werkzaam op de afdeling personeelszaken, verlaat ABN Amro uit onvrede over de bonuscultuur binnen de financiële sector.

Beeld Bankier verlaat ABN om excessieve bonuscultuur

In een interview met de Volkskrant gaf hij aan waarom hij zijn baan als personeelsmanager opgaf. “Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden. Dan kan ik niet nog een jaar aan het circus meedoen, als ik mezelf serieus neem tenminste.”

 

Wawoe vindt dat het huidige beloningssysteem de verkeerde prikkels afgeeft. “Het idee is dat bonussen medewerkers aanzetten tot steeds betere prestaties, maar in de praktijk wordt vaak het omgekeerde bereikt. De kwantiteit van wat ze moeten doen neemt misschien toe, maar de kwaliteit neemt net zo hard – zo niet harder – af.”

 

Nieuw beloningsmodel

Ook de Nederlandse staat moet het in de ogen van Wawoe ontzien. De huidige crisis was volgens hem juist de uitgelezen mogelijkheid om het huidige beloningsysteem te veranderen. Zijn hoop was gevestigd op de commissie Maas, die in april 2009 aanbevelingen deed over de toekomst van de financiële sector. 

 

Volgens Wawoe is er na die periode weinig veranderd: “2007, 2008, 2009, 2010 er zit geen verschil tussen. De kredietcrisis was een kans om de zaken aan te pakken. Die kans is nog niet gegrepen.” Met zijn bevindingen uit eigen onderzoek wil hij nu juist proberen buiten de bank een nieuw beloningsmodel te ontwikkelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.