Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2020
  • Bron: NU.nl

Aanvragen NOW 2.0 fors minder dan eerste ronde

Het aantal bedrijven dat tegemoetkoming in de loonkosten wil van de overheid via de NOW-regeling, is bij de tweede versie van het pakket fors lager dan bij de start van de coronacrisis in maart. Tweeënhalve week na het begin van de tweede NOW-ronde, hebben 30.797 bedrijven een aanvraag gedaan. Bij de eerste versie van de NOW-regeling, in maart, stond de teller na tweeënhalve week op ongeveer 97.000 bedrijven.

Beeld Aanvragen NOW 2.0 fors minder dan eerste ronde

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV die NU.nl heeft opgevraagd. "In maart was de coronacrisis net begonnen en was de nood bij bedrijven hoog. Wij zien dat er nu minder aanvragen binnenkomen. Meer sectoren zijn open, en er is meer ruimte om te ondernemen", aldus het UWV in een toelichting. "Wat mogelijk ook meespeelt, is dat bedrijven nog best lang de tijd hebben om een aanvraag in te dienen, namelijk tot 31 augustus. Werkgevers kunnen de aanvraag uitstellen tot ze meer zicht hebben op hoe hun omzet zich ontwikkelt. Dit vermindert de kans om achteraf geconfronteerd te worden met een terugvordering."

De eerste regeling gold van begin maart tot eind mei. Voor de periode van begin juni tot eind september is er een nieuwe versie van de regeling, waar bedrijven zich sinds maandag 6 juli voor kunnen inschrijven. De NOW 2.0 kent strengere voorwaarden. Zo mogen bedrijven die er gebruik van maken geen dividenden of bonussen uitkeren over dit jaar. Daar staat tegenover dat werkgevers minder geld hoeven terug te betalen aan de overheid, als ze besluiten om een werknemer alsnog te ontslaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.