Logo
  • Achtergrond
  • 7 december 2022
  • Redactie CHRO

Financiële stress bij medewerkers voorkomen loont: 'Soms moet je tegen de huidige processen aanschoppen'

Financiële stress voorkomen loont. Maar hoe pak je dit aan? Geld is meestal een moeilijk onderwerp voor zowel werknemer als werkgever. Een werknemer zal zich niet snel melden als hij of zij financiële problemen heeft. En op zijn beurt komt de werkgever vaak pas in actie als het 'te laat' is. Zaak is om dit om te buigen naar preventie. 'Als mensen beter voorbereid zijn op wat er komen gaat of kan, zijn ze ook beter bestand tegen bepaalde tegenslagen'

Beeld Financiële stress bij medewerkers voorkomen loont: 'Soms moet je tegen de huidige processen aanschoppen'

Werkgevers kunnen niet langer hun kop in het zand steken als het gaat om financiële stress onder hun medewerkers. Hoe je dat aanpakt is afhankelijk van de organisatie. Dat was de conclusie van de rondetafelbijeenkomst With societal and financial insecurities on the rise: How do you ensure the vitality and financial stability of your employees? tijdens CHRO Day 2022 op 16 november in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Aan de sessie - mogelijk gemaakt door risicoadviseur Aon - nam een 10-tal CHRO's deel. 

Door de huidige economische situatie zijn steeds meer werkgevers bereid om over te gaan tot interventie is de ervaring. Het probleem is echter dat het onderwerp geld een aura heeft van schaamte en taboe. Zowel bij werknemers als werkgevers. Dat blijkt ook uit de rondgang langs de deelnemers van de rondetafel met de vraag: ‘Heb je een goed beeld van de mate van financiële stress van je medewerkers?’ De deelnemende CHRO’s werd gevraagd hier een rapportcijfer voor te geven, waarbij een 10 een uitstekend beeld is en een 1 staat voor totaal geen beeld. Veruit de meeste deelnemers gaven zichzelf hier een vette onvoldoende voor.

Zo geeft een CHRO aan: “Ik weet er niets van. Financiële stress wordt vaak verborgen gehouden. Als ik iets hoor, is het omdat de gemeente bij ons aanklopt omdat er loonbeslag is opgelegd of omdat een medewerker zelf om een voorschot vraagt op z’n salaris. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, vrees ik.”

'Momenteel is ons verzuim 11 tot 12 procent en bij mentale stress heeft de helft een financiële oorzaak'

Een CHRO van een grote zorgorganisatie beaamt dit: “Mentale stress is bij ons de grootste reden voor verzuim. Momenteel is ons verzuim 11 tot 12 procent en bij mentale stress heeft de helft een financiële oorzaak. De schaamte is enorm. Ik zie steeds meer loonbeslagen binnenkomen. Er wordt bij ons op de zorglocaties gedoucht door ons personeel en er wordt steeds vaker meegegeten met de bewoners. Als we een fruitschaal vullen, is die in no time leeg. Veel van onze mensen hebben het loodzwaar door financiële stress."

Alternatieven voor loonbeslag

De zorgorganisatie heeft er - ook met het oog op de schaamte - voor gekozen om meedouchen en -eten te faciliteren, zonder het expliciet te benoemen. "We zeggen niets, we observeren alleen.” Hij zoekt daarnaast naar alternatieven voor loonbeslag. “Bijvoorbeeld door eerder uit te betalen. Of dat wij vakantiedagen van mensen terugkopen. Of als je dat wilt, je vakantiegeld maandelijks uitgekeerd te krijgen in plaats van de volle mep in één keer.”

Daarnaast helpt hij mensen door het bespreekbaar te maken, hoe lastig dat ook is. Zo is er een 06-nummer waar mensen al dan niet naartoe kunnen bellen voor een luisterend oor en advies.

Lees hier het hele verslag van de rondetafel: Financiële stress medewerkers voorkomen loont bij werkgevers: 'Dit is het topje van de ijsberg'

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.