Logo
 • Nieuws
 • 4 februari 2011
 • Miranda Panse

Wat is het beste bedrijf voor leiders?

Unilever is de beste in leiderschapontwikkeling zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek European Best Companies for Leaders gehouden onder ruim 1800 organisaties door organisatieadviesbureau Hay Group. Uit het onderzoek is een top-10 gemaakt waarin de bedrijven staan die uitblinken op het gebied van leiderschapontwikkeling die in toenemende mate gericht is op samenwerking en veel aandacht heeft voor diversiteit. Ook laat deze top-10 een gemiddelde zien van de financiële prestaties.

Beeld Wat is het beste bedrijf voor leiders?

Europa’s Top-10 van beste bedrijven voor leiders 2010

 1. Unilever
 2. Banco Santander
 3. Telefonica
 4. Deutsche Bank
 5. HSBC Holdings
 6. Repsol YPF
 7. Volkswagen
 8. L’Oréal
 9. Danone
 10. Vodafone
   

Leiderschapstijl verandert

Bij multinationals is de stijl van leidinggeven veranderd. Sinds een aantal jaar wordt veel aandacht besteed aan dialoog, overleg en tweerichtingscommunicatie, om vervolgens gezamenlijk gestelde doelen te bereiken. Een aantal jaar geleden was de meest gebruikte leiderschapsstijl directief. Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent van de leiders uit de top-10 werknemers betrekt bij het signaleren van nieuwe kansen.

 

Diversiteit wint terrein

De bedrijven uit de Europese top-10 voor leiders waarderen diversiteit binnen het personeelsbestand steeds meer en sturen hier actief op. 85 procent van de respondenten in de top-10 geeft aan dat zijn organisatie beschikt over een specifiek leiderschapsprogramma dat gericht is op het managen van die diversiteit. Bij de totale onderzoeksgroep ligt dat percentage lager, namelijk beneden de 70 procent.

 

Opvolging

Leiders uit de top-10 organisaties gaan dan ook vaker (bijna twee keer zo vaak) een periode naar het buitenland zodat zij vervolgens beter in staat zijn om culturele verschillen aan den lijve te ondervinden (72 procent vergeleken met 37 procent). Ook is er veel meer aandacht voor opvolgingsvraagstukken: er wordt significant vaker een pool van opvolgers bijgehouden voor belangrijke functies aldus de onderzoekers.

 

Ontwikkelen van leiderschap wordt gezien als cruciaal. 82 procent van de bedrijven binnen de top-10 geeft leiders de mogelijkheid om hun vaardigheden te ontwikkelen en om deze toe te passen. Bedrijven maken steeds minder gebruik van hiërarchische organisatiestructuren, waardoor de besluitvorming steeds autonomer wordt.
 

Het Nieuwe Werken

 

De bedrijven in de top-10 hebben steeds meer aandacht voor arbeidsvoorwaarden die inspelen op de veranderende normen. Zo heeft meer dan de helft van de bedrijven een instapprogramma voor diegenen die er even uit zijn geweest zodat zij makkelijk terug kunnen keren op het werk. Ook wordt de mogelijkheid om thuis te werken steeds beter en meer gefaciliteerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.