Logo
  • Opinie
  • 24 augustus 2015

HR op de divan: 'Zij kunnen het zelf niet'

Wij gaan steeds meer projectmatig werken en medewerkers doen steeds autonomer hun werk. Over twee jaar verhuizen wij zelfs naar een nieuw gebouw met enkel flexplekken. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. De leidinggevenden van de leidinggevenden, mijn directie, echter, betrekt hun eigen gedrag niet in de verandering. Zij blijven directief, controlerend en beheersend. Het nieuwe gedrag dat ze van de leidinggevenden vragen, beheersen ze zelf niet. Al beweren ze van zichzelf dat ze het al doen. Hoe krijg ik ze in beweging?

Yolande de V. Directeur HR bij een bedrijf in de chemie sector.

In dit soort gevallen vraag ik de directie mee te denken in het concretiseren van het nieuwe gewenste gedrag van hun medewerkers. Ik doe dit met een simpel ‘van -> naar’ model: welk gedrag moet verdwijnen en welk gedrag moet daarvoor in de plek komen? Hierna maken we een ‘van -> naar’ van het gedrag van de afdelingsmanagers. Die hebben immers impact op dat gedrag. Hier werken ze doorgaans ook met veel enthousiasme aan mee. Ten slotte vraag ik ze of de manier van leidinggeven van hen zelf als directie impact heeft op het gedrag van hun middenmanagement. Natuurlijk vinden ze dat. Ik vraag hen welk gedrag ze dan nu zelf vertonen waardoor de afdelingsmanagers zich gedragen zoals ze nu doen. Nu kan het directieteam niet volhouden dat zij al op een andere manier leidinggeven.
Daarna begint pas het echte werk. Het belangrijkste is nu hen niet te benaderen vanuit de kritiek op hun huidige handelen. Dan schieten ze immers weer in de verdediging of ontkenning. Maak hen voortdurend zelf verantwoordelijk voor de verandering en vraag hen wat ze nodig hebben. Organiseer dat in de vorm van inspirerende ontmoetingen, excursies, een teamcoach of een knappe denker. Laat hen zelf op onderzoek gaan. Niets zo ingewikkeld als je eigen gedrag ter discussie stellen. Zeker voor ego’s die het tot baas schoppen.

Als HR-manager houd je je bezig met complexe vraagstukken in complexe krachtenvelden. Ik denk met u mee. Zelf een dilemma aanbrengen? divan@weka.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.