Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 10 juli 2023
  • Fello

Mantelzorgbeleid: een succesfactor op de krappe arbeidsmarkt

Succes in de huidige arbeidsmarkt vereist dat je als werkgever niet alleen een effectief team bouwt, maar ook behoudt. Een doeltreffend mantelzorgbeleid kan hierbij een cruciale factor zijn. In Nederland zijn er meer dan 5 miljoen mensen die voor een naaste zorgen, één op vier combineert hun werk met mantelzorg. Het aanbieden van coaching en ondersteuning bij regeltaken kan de groei en bloei van jouw organisatie stimuleren.

Beeld Mantelzorgbeleid: een succesfactor op de krappe arbeidsmarkt

Mantelzorgers vormen een kostbare bron van talent in onze arbeidsmarkt. De combinatie van zorgtaken met professionele verplichtingen levert unieke vaardigheden en ervaringen. Tegelijkertijd kan de combinatie van werk en mantelzorg ook voor overbelasting van de medewerker zorgen, met ziekte en zelfs een burn-out tot gevolg. Het is daarom van belang om de mantelzorgers binnen je organisatie te herkennen en te weten hoe je hen de juiste ondersteuning biedt.

Geef coaching een plek in het mantelzorgbeleid

Een-op-een coaching is een succesvolle manier om mantelzorgers te ondersteunen. Deze persoonlijke aanpak helpt hen hun uitdagingen beter te begrijpen, prioriteiten te stellen en een evenwicht te vinden tussen werk en zorgtaken.

Ondersteun bij regeltaken: een sleutel tot succes

Naast coaching kan ook ondersteuning bij regeltaken essentieel zijn. De organisatie van zorg en de ingewikkeldheid van wet en regelgeving kan mantelzorgers enorm belasten. Door deze taken uit handen te nemen, kunnen mantelzorgers zich beter concentreren op hun kerntaken en het mantelzorgen met plezier blijven doen.

Creëer een mantelzorgvriendelijke bedrijfscultuur

Een mantelzorgvriendelijke bedrijfscultuur gaat verder dan enkel coaching en ondersteuning bij regeltaken. Het vraagt ook om begrip voor de uitdagingen waarmee mantelzorgers te maken hebben. Je kan dit bijvoorbeeld aanmoedigen door het bevorderen van een open dialoog over mantelzorg en het erkennen van mantelzorgers en de spagaat waarin zij zich vaak bevinden.

Bevorder het gesprek over mantelzorg

Bij Fello merken we dat het vaak lastig is om de dialoog aan te gaan. Met deze vijf tips kun je dit proces vergemakkelijken:

  1. Voer structureel gesprekken over dit onderwerp om de drempel te verlagen.
  2. Benadruk dat het gesprek gericht is op de werknemer en zijn of haar welzijn op het werk.
  3. Zorg voor een balans tussen draagkracht en draaglast.
  4. Help ze beseffen dat wat ze doen voor hun naaste mantelzorg is.
  5. Respecteer de grenzen van de werknemer bij het bespreken van hun mantelzorgsituatie.

Besef het belang van een goed mantelzorgbeleid voor werving en retentie van talent

Een effectief mantelzorgbeleid speelt een belangrijke rol in het aantrekken en behouden van talent. Door te laten zien dat je organisatie bereid is om mantelzorgers te ondersteunen, positioneer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever.

“Fello heeft ons geholpen bij het implementeren van een uitgebreid mantelzorgbeleid binnen onze organisatie. Dankzij hun coaching hebben we onze mantelzorgers geholpen een betere balans te vinden tussen hun werk en zorgtaken, wat resulteerde in een hogere werktevredenheid en betere prestaties.”

Investeren in mantelzorgbeleid heeft een positieve invloed op de productiviteit en tevredenheid van jouw medewerkers. Door mantelzorgers te ondersteunen kunnen zij zich beter concentreren op hun werk, wat leidt tot hogere productiviteit en meer betrokkenheid.

Een winnende strategie met Fello

Een goed mantelzorgbeleid biedt een winnende strategie voor werkgevers op de krappe arbeidsmarkt. Door te investeren in de juiste ondersteuning voor jouw werknemers, creëer je een productieve en zorgzame werkomgeving. Dit leidt tot tevreden werknemers en een succesvolle organisatie.

Fello helpt werknemers en organisaties met mantelzorg. Werknemers helpen we met één op één coaching: we zijn een vraagbaak, luisterend oor en helpen met het organiseren van regeltaken. Werkgevers staan we bij met raad en daad. Samen maken we het aantal mantelzorgers in jouw organisatie zichtbaar en brengen we het onderwerp mantelzorg onder de aandacht. Diverse communicatiemiddelen staan tot jouw beschikking om jouw medewerkers te vertellen wat en hoe je kunt helpen als werkgever en wat zij van Fello kunnen verwachten.

Wil jij je onderscheiden als werkgever en zorgen voor tevreden en productieve medewerkers? Neem contact met ons op.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.