Logo
  • Achtergrond
  • 7 augustus 2023
  • Jan Bletz

Erwin Vink, manager Data & Analytics Salure: 'Ook zonder controle over anderen kun je invloed uitoefenen'

Oud HR-adviseur Erwin Vink is tegenwoordig manager Data & Analytics. Op de komende HR Day spreekt hij over de impact van kunstmatige intelligentie. Met zijn achtergrond als HRM Adviseur bij Zorggroep Sirjon ziet hij het belang in van het concept The Circle of Influence voor HR, het thema van de dag. 

Beeld Erwin Vink, manager Data & Analytics Salure: 'Ook zonder controle over anderen kun je invloed uitoefenen'

"Begin met de realiteit te accepteren." Dat is het belangrijkste onderdeel van Coveys ideeën over de Circle of Influence in de ogen van Erwin Vink, Manager Data & Analytics bij Salure, een AFAS-partner in salarisadministratie, consultancy en business intelligence.

'Communicatie kan op grond van data en met AI op een hoger plan worden getild'

Met andere woorden: "Doe niet aan wensdenken". Dat is stap 1. "Daarna kun je - vanuit dit realiteitsbesef - van alles doen om de realiteit te veranderen naar hoe je deze hebben wilt. Begin daarbij altijd met jezelf. Kijk pas na een tijd naar anderen. Op jezelf heb je de grootste invloed dus daar moet je focus liggen. Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om te proberen anderen te veranderen, is het belangrijk om te onthouden dat echte verandering van binnenuit moet komen."

HR DAY 2023: Circle of Influence

Op HR Day 2023 staat het thema Circle of Influence centraal en hoe je als HR-professional je invloed kunt vergroten. Deze inspirerende dag belicht drie kanten van dit thema:

  • Vergroot je persoonlijke Circle of Influence door onder meer effectiever te communiceren met je collega’s en managementteam
  • De Circle of Influence van de HR-strategie. Stem de strategie af op de bedrijfsdoelen en vergroot de betrokkenheid en het succes van medewerkers en organisatie.
  • Gebruik de nieuwste technologische ontwikkelingen om je Circle of Influence te vergroten en je werk efficiënter te maken.
     

 

HR-professionals kunnen volgens hem voordeel van dit inzicht hebben, en meer invloed verwerven. Sterker nog: "Hoe meer ik me richt op mezelf, hoe meer ik kan veranderen in de wereld om mij heen", zegt Vink. "Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat pogingen om anderen te veranderen vaak vruchteloos zijn. Terwijl als ik mijzelf verander, ik mijn doelen waarschijnlijk zal halen en ik tegelijk anderen kan inspireren en zelf de keuze kan laten of ze mee willen of niet. Ikzelf zou ook liever geïnspireerd worden en er dan zelf voor kiezen om vanuit die inspiratie mijzelf te veranderen, dan dat een ander mij tot verandering dwingt."

Directe en indirecte invloed

Vandaar zijn stelling: "Door aan persoonlijke groei en ontwikkeling te werken, kunnen HR-professionals verandering en verbetering teweegbrengen binnen hun organisatie."

Die verandering en verbetering door HR-professionals komt niet alleen direct tot stand, doordat hun persoonlijk functioneren erop vooruitgaat, maar ook indirect. "HR-professionals moeten erkennen dat ze niet altijd controle hebben over anderen, maar dat ze wel invloed kunnen uitoefenen. Door zich vooral te concentreren op wat ze kunnen veranderen - dat wil zeggen, zichzelf - en te laten zien door hun acties en gedrag wat mogelijk is, kunnen HR-professionals anderen inspireren en hen de ruimte te geven om hun eigen veranderingen door te voeren. Zo kunnen HR-professionals een positieve impact hebben zonder dwingend te zijn."

'Die communicatie kan vaak op grond van data met betere argumenten worden onderbouwd en met AI overtuigender gepresenteerd'

Behalve dat HR-professionals dus invloed kunnen hebben door een voorbeeldrol te spelen, kunnen ze daarnaast ook met 'duidelijke en effectieve communicatie' veel teweegbrengen. "Dit betekent transparant zijn over doelen, intenties en verwachtingen. Door openlijk te communiceren en een cultuur van openheid en eerlijkheid te bevorderen, kan vertrouwen worden opgebouwd en kunnen relaties worden versterkt. Een aanrader."

Die communicatie kan vaak op grond van data en met kunstmatige intelligentie op een hoger plan worden getild, en met betere argumenten worden onderbouwd en overtuigender gepresenteerd. Tijdens HR Day gaat Vink hier nader op in tijdens de sessie De impact van Artificial Intelligence (AI).

Moeilijker dan het lijkt

Zo eenvoudig als dit allemaal misschien klinkt, zo lastig is het om deze principes in de praktijk te brengen, ervaart Vink. “Als data-analist en leider van een divisie bij Salure, omvat mijn rol zowel het beheer van data-analisten als het begeleiden van projectmanagers als het nemen van strategische beslissingen.”

Dat gaat niet altijd van een leien dakje: "Vanwege mijn ietwat dominante karakter, vind ik het soms moeilijk om te accepteren dat het niet aan mij is om anderen tot bepaalde keuzes te dwingen. Dit is een uitdaging waar ik continu aan werk. Een andere strijd is het overwinnen van de neiging om de schuld naar buiten te werpen als dingen misgaan, in plaats van naar binnen te kijken en verantwoordelijkheid te nemen. Hoewel mijn ego soms de overhand neemt en liever wijst naar anderen dan fouten te erkennen, helpt het besef van deze neiging mij om geleidelijk aan te verbeteren."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.