Logo
 • Blog
 • 7 december 2021

Vijf stappen om een effectieve People Strategy te ontwikkelen

Een goed geïmplementeerde 'People Strategy' kan helpen om een organisatie te laten groeien en de activiteiten naar een hoger niveau te tillen.

Ross Seychell, Chief People Officer van HR-softwarebedrijf Personio, legt uit hoe je een goede People Strategy ontwikkelt.

Bij een People Strategy gaat het om de wijze waarop je nadenkt en processen in gang zet om personeel aan te trekken, te ontwikkelen, te behouden en in het algemeen te inspireren. Zie het als een routekaart om je bedrijf te helpen groeien, gebaseerd op het talent dat in de organisatie aanwezig is en talent dat je wilt aantrekken om je organisatiedoelen te bereiken.

Download hier de roadmap om vandaag nog met het ontwikkelen van een People Strategy te beginnen

Zijn People Strategy en HR-strategie hetzelfde?

Het verschil tussen People Strategy en HR-strategie is een kwestie van reikwijdte.
Een People Strategy richt zich op elk facet van de organisatie. Het gaat dan om een scala aan onderwerpen, zoals ontwikkeling, groei, feedback en diversiteit, gelijkheid en inclusie.
Een HR-strategie is meer gericht op de manier waarop HR-teams werken. Dit kunnen zaken zijn als werving, onboarding, databasebeheer en meer administratieve taken.

Heb je echt een People Strategy nodig?

Jazeker. Zie het als een verlengstuk van de bedrijfsstrategie en als een manier om het succes van de organisatie te ondersteunen. Een People Strategy legt immers een fundament van visie en duidelijkheid onder de wijze waarop je je teams in de organisatie aanstuurt.

Zonder een People Strategy loop je het risico dat teams niet goed zijn ingericht, dat dubbel werk wordt verricht, dat de verkeerde prioriteiten worden gesteld of dat de doelen op product- en klantniveau onduidelijk zijn.

Hoe ontwikkel je een goede People Strategy?

Het begint allemaal met inspiratie, want uiteindelijk draait het daar bij iedere strategie om: mensen inspireren om hun werk zo goed mogelijk te doen. Laten we de verschillende stappen belichten die je dient te zetten om een goede People Strategy te ontwikkelen:

 1. Begin met een visie die onderbouwd is met data
  Ook als je al een visie hebt ontwikkeld, is het aan te raden om data te verzamelen waarmee je je plan kunt onderbouwen. Denk aan allerlei soorten data: kwantitatieve data over bijvoorbeeld diversiteit en verzuim en kwalitatieve data op basis van bijvoorbeeld interviews en surveys. Deze data kunnen worden aangevuld met informatie over relevante trends en ontwikkelingen.
  Door van deze data gebruik te maken ontwikkel je het fundament voor een succesvolle People Strategy: een visie die ambitieus is en die wordt versterkt door de data die je beschikbaar hebt.
   
 2. Identificeer problemen en resultaten
  Nadat je de data hebt geanalyseerd, is de volgende stap om problemen en gewenste resultaten van het proces te benoemen. Een goede People Strategy signaleert en benoemt problemen preventief en pakt die problemen op een proactieve manier aan. Organiseer bijvoorbeeld workshops om te anticiperen op eventuele problemen. Een People Strategy is veel meer dan een mission statement: het werkt omdat het ruim van tevoren mogelijke belemmeringen en obstakels herkent en diverse oplossingen heeft klaarliggen.
   
 3. Verzamel feedback en zorg voor engagement
  Goede feedback op je plannen omtrent de People Strategy is essentieel. Verzamel die feedback bij een brede groep mensen in diverse rollen en disciplines, ook buiten HR. Zo zorg je ervoor dat je strategie werkbaar en passend is en zorg je bovendien voor engagement binnen de organisatie.
   
 4. Visualiseer en communiceer
  Zorg dat de visie breed gedeeld wordt in de organisatie en zoek naar manieren om je medewerkers te activeren, bijvoorbeeld door bijeenkomsten en Q&A’s. Het is ook zinvol om de plannen visueel te ondersteunen. Goede presentaties versterken de betrokkenheid en zorgen ervoor dat medewerkers bedrijfsbreed geïnformeerd zijn.
   
 5. Volg de ontwikkelingen en pas waar nodig aan
  Je People Strategy is niet een statisch document. Voortdurend monitoren en op de juiste momenten aanpassen is een continu proces.

Download hier de roadmap om vandaag nog met het ontwikkelen van een People Strategy te beginnen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.