Logo
  • Nieuws
  • 7 augustus 2023

Top 5 Best Beluisterde HR Podcasts

In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in leiderschap en innovatie in HR. Om je te informeren én te inspireren. Wat waren de afgelopen tijd de best beluisterde afleveringen? Bekijk het hier en beluister ze (nog eens terug). Of lees de gespreksverslagen.

Beeld Top 5 Best Beluisterde HR Podcasts

#5 Medewerkers blijvend vitaler maken met preventiebeleid op maat

Ondanks de goede bedoelingen lijken alle inspanningen in de praktijk niet echt te zorgen voor lager verzuim en bestaat vitaliteit en bevlogenheid veelal alleen op papier. Waarom is preventiebeleid zo weerbarstig en hoe kom je in de praktijk tot blijvend vitale en bevlogen medewerkers?

In aflevering 67 van de HR Podcast is Daan de Boer te gast. Als directeur van vitaliteitsbureau Adaptics zijn vitaliteitsvraagstukken zijn dagelijks werk. Daan vertelt waarom organisaties die inzetten op vitaliteit en bevlogenheid succesvoller en aantrekkelijker zijn. Hij maakt duidelijk hoe effectief preventiebeleid er in de praktijk uit ziet en waarom maatwerk daarin essentieel is. En voor HR-professionals die nu met preventiebeleid aan de slag gaan heeft Daan een paar praktische tips.

#4 Tips en adviezen voor een snellere en effectievere recruitment

De gemiddelde aanpak onder werkgevers om vacatures te vervullen is nog steeds 'post & pray'. Dat kan en moet zelfs anders in de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers wringen zich in bochten om mensen aan boord te krijgen. Maar om in deze krappe arbeidsmarkt succesvol te zijn in de werving van personeel vraagt echt om een andere aanpak.

Dat zegt Gusta Timmermans, te gast in aflevering 70 van de HR Podcast. Gusta is schrijver van de bestseller 'Handboek Recruitment & Employer Branding', een complete vraagbaak voor recruiters, ondernemers en HR-professionals. Ook is zij oprichter van adviesbureau Recruitment Builders uit Baarn. Gusta geeft in deze aflevering HR-professionals en recruiters praktische tips en adviezen voor lopende vacatures ('Stop met de vraag: waarom wil je bij ons komen werken!') en om te werken aan effectievere en snellere recruitmentprocessen.

#3 Nudging en framing effectiever om gedrag van medewerkers positief te beïnvloeden

Als HR-professional loop je vroeg of laat aan tegen gedrag van medewerkers dat lastig te sturen is. Je kunt dan natuurlijk het gesprek aangaan. Maar dat is niet altijd effectief en wel tijdrovend. Nudging en framing zijn subtielere methoden om gedrag te beïnvloeden die - mits goed gebruikt - meer effect hebben.

Hoe dit in zijn werk gaat vertelt Lindi Boeije in aflevering 74 van de HR Podcast. Zij is framingspecialist bij Taalstrategie, docent van de Masterclass nudging en framing voor HR en spreker tijdens HR Day 'Circle of Influence'. Aan de hand van aansprekende voorbeelden legt ze uit hoe je door nudging en framing medewerkers een ‘duwtje’ kunt geven in de door jou gewenste richting.

#2 Hoe personeelstekorten zijn op te lossen met betere kennis van de arbeidsmarkt

Hebben werkgevers het enorm hoge aantal openstaande vacatures aan zichzelf te danken? Deels wel, vindt Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van de Intelligence Group uit Rotterdam dat onafhankelijk onderzoek doet naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt en het oriëntatiegedrag van baanzoekenden.

Maar hij ziet ook diepere oorzaken, vertelt hij in aflevering 65 van de HR Podcast. Dat biedt verrassende en soms confronterende inzichten en legt voor HR oplossingen bloot die tot nu toe meestal onderbelicht blijven. 

#1 De maatschappij komt nadrukkelijker de organisatie in: 'HR zal stevigere standpunten moeten innemen'

HR-professionals staan voor grote vraagstukken zoals de structurele personeelstekorten, oprukkende technologie en snel veranderende normen en waarden op de werkvloer. Welke impact hebben deze grote bewegingen in de maatschappij en organisaties op het vakgebied van HR? Hoe moet HR zich verder ontwikkelen om adequate antwoorden te kunnen geven en relevant te blijven?

In aflevering 71 van de HR Podcast geeft Irene Oerlemans op deze vragen antwoord. Zij is partner in HR-adviesbureau Bunchmark uit Amsterdam en is sinds dit jaar voorzitter van de NVP. Irene ziet dat de maatschappij nadrukkelijker de organisatie in komt en dat dit grote impact heeft op de positie van HR. Daarom voorziet zij de roep om steviger standpunten van HR. 

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl, HR Praktijk en HR Academy en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals  Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen. Kijk voor alle info op www.hrpodcast.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.