Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2022
  • Bron: MyBrand

Te hoge werkdruk voor drie op tien HR-beslissers

Drie op de tien HR-beslissers ervaart een te hoge werkdruk op de HR-afdeling. Hierbij is het opvallend dat werknemers in de leeftijd van 18 tot 34 jaar de werkdruk vaker als te hoog omschrijven (36%) dan werknemers in de leeftijdscategorie van 55-plus (17%). Dit komt naar voren in onderzoek van SAP-dienstverlener en -kennispartner myBrand.

Beeld Te hoge werkdruk voor drie op tien HR-beslissers

Daarnaast laat het onderzoek zien dat de HR-arbeidsmarkt voor uitdagingen zorgt. Zo geeft 29 procent van de HR-beslissers aan te kampen met een personeelsuitdaging. In organisaties met 500 tot 1000 werknemers is dit zelfs 55 procent. Voor het onderzoek werd de kijk van 512 HR-beslissers op ontwikkelingen en trends binnen het human resources vak in kaart gebracht.

Digitale transformatie als wapen in strijd tegen hoge werkdruk

Een kwart van de HR-beslissers zou het werk graag efficiënter doen, maar weet simpelweg niet hoe. In het onderzoek komt naar voren dat de werkzaamheden van 30 procent van de HR-beslissers vooral eenvoudige en repetitieve taken omvatten. Hier ziet bijna de helft van de HR-beslissers dan ook kansen om de efficiëntie te verhogen: 45 procent zou deze eenvoudige en repetitieve HR-werkzaamheden willen automatiseren.

MyBrand spreekt over 'een torenhoge werkdruk op HR-afdelingen'. Het zijn bevindingen die Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij vacaturesite Indeed, kan onderschrijven zo laat hij CHRO weten: "Het aantal vacatures voor HR-medewerkers ligt 82 procent boven het niveau van voor de coronapandemie. Dat is hoog; gemiddeld is dat percentage 35." 

Volgens Vissers zijn er juist door de krappe arbeidsmarkt veel mensen op de HR-afdeling nodig. Er is meer inspanning nodig om mensen te werven en organisaties moeten nu extra hun best doen om mensen te behouden. Hij ziet in de nabije toekomst geen verandering in deze situatie komen zolang de coronacrisis voortduurt: "Het aantal vacatures neemt nog steeds toe. Tegelijkertijd zijn mensen op dit moment terughoudend om van baan te wisselen."

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.