Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2023
  • Bron: Personio

Onderzoek: Nederlandse mkb-directie mist inzicht in de waarde van HR

De helft van de directie van Nederlandse mkb-bedrijven weet niet goed wat hun HR-team precies doet en is van mening dat HR op dit moment vooral reactief functioneert zo blijkt uit een recente survey onder directie en HR-managers door HR-softwarebedrijf Personio.

Beeld Onderzoek: Nederlandse mkb-directie mist inzicht in de waarde van HR

Tweederde (66%) van de ondervraagde directieleden geeft daarnaast aan dat zij geloven dat de rol van HR op dit moment vooral operationeel en administratief is. HR-managers zijn het daar deels mee eens: ruim eenderde (37%) zegt vooral reactief te werken. Tegelijkertijd geeft 61 procent aan dat hun focus vooral op operationeel en administratief werk ligt, waardoor ze te weinig tijd overhouden voor strategische taken.

De eerste stap om dit probleem op te lossen is dat de directie en HR een beter begrip moeten krijgen van elkaars problemen en prioriteiten. De directie zou HR actief moeten betrekken bij strategische beslissingen en meer middelen beschikbaar moeten stellen voor toekomstgericht HR-werk aldus de ondervraagde HR-managers. Meer dan de helft (56%) van de ondervraagde directieleden geeft echter aan niet te weten hoe ze HR effectief en strategisch kunnen inzetten.

HR-uitdagingen

De directie van Nederlandse mkb-bedrijven ziet wel een aantal belangrijke personeelsgerelateerde uitdagingen voor de komende jaren, waaronder hoge niveaus van burn-out (76%), hoge salariseisen (74%) en gebrek aan vooruitgang op het gebied van diversiteit en inclusie (65%). HR zelf ziet nog andere uitdagingen, zoals een lage medewerkersbetrokkenheid (73%), het feit dat hybride werkmodellen niet goed functioneren (70%) en problemen met het werven (70%) en vasthouden (74%) van medewerkers.

Directie: 'We verwachten meer strategisch advies van HR'

Om met deze uitdagingen aan de slag te kunnen, hebben directeuren ondersteuning van HR nodig. Tweederde (66%) van de ondervraagde directeuren is van mening dat het bedrijf achterloopt bij het oplossen van deze uitdagingen. Zorgelijk daarbij is dat een meerderheid (57%) vindt dat ze niet voldoende input en advies van HR krijgen om deze uitdagingen aan te gaan.

HR-managers: 'We hebben meer ondersteuning van de directie en betere technologie nodig'

HR-managers erkennen dit probleem - bijna tweederde (65%) geeft aan dat dit vooral komt doordat ze het grootste deel van hun tijd moeten besteden aan administratieve taken. Daarnaast geven veel HR-managers (57%) aan dat de input van HR niet voldoende wordt gewaardeerd binnen hun organisatie, terwijl 79% graag zou zien dat HR meer invloed zou hebben binnen het bedrijf. Deze en andere frustraties zijn voor bijna de helft (48%) van de ondervraagde HR-managers reden om binnen de 6-12 maanden op zoek te gaan naar een andere baan.

Om strategischer te kunnen werken en de business beter te ondersteunen, geven HR-managers onder meer aan dat ze meer begrip, respect en ondersteuning van de directie (40%) willen. Daarnaast willen ze graag betere technologie om meer tijd vrij te maken voor strategisch werk (36%) en betere skills in het verzamelen, verwerken en analyseren van HR-data (36%).

Samenwerking HR en directie verbeteren

Joseph Jolly, People Partner bij Personio: “Het is zorgelijk om te zien dat er bij Nederlandse mkb-bedrijven een duidelijke kloof bestaat tussen de directie en HR. De directie verwacht meer strategisch advies van hun HR-team, terwijl HR-teams niet alleen te weinig tijd hebben voor strategisch werk maar ook van mening zijn dat ze niet voldoende worden gewaardeerd en gerespecteerd door de directie. Beter gebruik van HR-data en -analytics wordt door zowel de directie als door HR-managers als belangrijk middel gezien om de waarde van HR aan te tonen en de samenwerking tussen beide partijen te verbeteren.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.