Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2015
  • Bron: Platform Het Nieuwe Werken

Kosten besparen op huisvesting voornaamste reden Het Nieuwe Werken

Ruim de helft van de organisaties anno 2015 werkt geheel of voor een belangrijk deel volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Naast kostenbesparing leidt Het Nieuwe Werken tot meer tevreden medewerkers, die met meer energie en plezier werken. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken onder bijna 5300 professionals.

Beeld Kosten besparen op huisvesting voornaamste reden Het Nieuwe Werken

Kosten besparen op de huisvesting is net als voorgaande jaren nog steeds de belangrijkste reden om Het Nieuwe Werken in te voeren; 56 procent van de professionals beaamt dat. Volgens de helft van de professionals in het onderzoek is een besparing op de kosten dan ook het belangrijkste resultaat van de invoering van Het Nieuwe Werken.
De behoefte om te besparen met HNW lijkt de afgelopen drie jaar alleen maar groter te zijn geworden. In 2013 noemde nog 38 procent van de professionals dit als reden, vorig jaar was dat 46 procent.

Meer verantwoordelijkheid werknemers

Naast financiële besparingen wordt Het Nieuwe Werken ook ingevoerd voor redenen die meer met duurzame inzetbaarheid te maken hebben. Zo zegt 34 procent meer verantwoordelijkheid te willen geven aan werknemers en om tegemoet komen aan de wensen van de werknemers (30 procent). Verder worden nog aantrekkelijk werkgeverschap (20 procent) en productiviteitsverhoging (17 procent) als reden genoemd.

Ook daar zijn belangrijke resultaten te zien bij de organisaties die Het Nieuwe Werken hebben ingevoerd. 35 procent van de ondervraagde professionals noemt meer tevreden werknemers als belangrijkste resultaat en 32 procent vindt juist dat er meer verantwoordelijkheidsgevoel is ontstaan bij de werknemers. Andere duidelijke opbrengsten zijn aantrekkelijk werkgeverschap en productiviteitsverhoging (beide 16 procent). Volgens een kleine 8 procent van de ondervraagden levert invoering van Het Nieuwe Werken helemaal niets op.

 

Meer vrijheid

Van de professionals zegt 64 procent meer energie in het werk te krijgen, 69 procent is er productiever door geworden, 88 procent heeft er meer vrijheid door gekregen en 66 procent heeft nu meer plezier in het werk. Opvallend wel is dat slechts 36 procent zegt meer betrokken te zijn geworden bij hun werk dankzij HNW.

Stijl van leidinggeven

Slechts een derde van de professionals zegt dat hun managers anders zijn gaan leidinggeven. Het gaat dan vooral om meer resultaatgericht (49 procent), meer coachend (28 procent) en meer hiërarchisch (9 procent) leidinggeven. Dat de stijl van leidinggeven niet verandert, is opvallend, zegt Henny van Egmond, partner bij Yolk organisatie-advies. Hij adviseert bedrijven al jaren over de beste manier om met HNW om te gaan.

“Nieuwe manieren van leidinggeven zijn juist hartstikke noodzakelijk. Anders verandert er nog niet veel. Als je de stijl van leidinggeven niet aanpast, alleen HNW invoert voor kostenbesparing en geen betrokkenheid hebt van je werknemers ga je problemen creëren. Wil je snel succesvol zijn, moet je snel kunnen veranderen. Daar heb je betrokken werknemers voor nodig, mensen die de verandering snel kunnen omarmen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.