Logo
  • Nieuws
  • 5 november 2019
  • Peter Runhaar

'HR moet veel meer faciliteren en zich niet overal mee bemoeien'

Steeds meer verantwoordelijkheid voor HR-gerelateerde taken komt bij leidinggevenden en medewerkers zelf te liggen. Wat betekent dit voor de rol van HR zelf? En wat betekent dit concreet voor de HR-cyclus van functioneren en beoordelen?

Beeld 'HR moet veel meer faciliteren en zich niet overal mee bemoeien'

Het beleggen van veel meer HR-taken bij het management is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van functies naar taken en rollen, legt Jan Tjerk Boonstra uit. Hij is Principal Consultant bij Human Capital Group en docent van HR Academy. “Mensen hebben niet meer een vaste functie. Wat iemand vandaag doet is vaak totaal anders dan wat hij of zij over een paar maanden doet. De leidinggevende ziet veel beter dan HR waar zijn medewerker precies mee bezig is en hoe die medewerker in elkaar zit. Het is heel goed dat die leidinggevende meer vrijheid krijgt om zelf HR-taken in te vullen. Je ziet het bijvoorbeeld rondom het Nieuwe Beoordelen, maar ook rondom het Nieuwe Belonen: de leidinggevende krijgt veel meer vrijheid met betrekking tot belonen. Hij wordt zelf verantwoordelijk voor het budget en vult dat op zijn eigen manier in. Daarmee wordt HR ook steeds meer maatwerk.”

Empower de mensen

De rol van HR is vooral om die ontwikkeling te ondersteunen, vindt Boonstra. HR moet kaders, hulpmiddelen en tools bieden en vooral ruimte en vertrouwen geven dat de medewerkers het vervolgens goed kunnen invullen. “HR moet veel meer faciliteren en mogelijk maken en zich niet overal mee bemoeien. Empower de mensen en zorg dat ze hun werk goed kunnen doen.”

“Het zal niet comfortabeler worden,” waarschuwt Boonstra. “De keerzijde van de ontwikkelingen is dat we veel strenger voor elkaar zullen worden. Er moet meer een aanspreekcultuur komen, waarbij we continu monitoren op kwaliteit. We willen organisaties die continu leren en verbeteren en dat betekent dat we continu moeten kijken naar de prestaties.” Die nieuwe rol van HR vereist de nodige evenwichtskunst, besluit Boonstra: “Als het in een organisatie goed gaat hoef je vanuit HR niet veel te doen, als je ziet dat het ergens niet goed gaat zul je strakker moeten monitoren. Uiteindelijk moet je als HR steeds minder zelf doen. Je rol verschuift van het zelf uitvoeren naar het regisseren en monitoren.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.