Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2015

HR kan verruiming budget tegemoet zien, vooral voor verandermanagement

De veelvoud aan veranderingstrajecten in organisaties in goede banen leiden is prioriteit nummer één voor HR-afdelingen dit jaar. Een vergelijkbare prioriteit heeft het verbeteren van de kwaliteit van leiderschap en management. En voor dit alles kunnen veel HR-afdelingen een verruiming van hun budget tegemoet zien.

Beeld HR kan verruiming budget tegemoet zien, vooral voor verandermanagement

Dit blijkt uit de HR Klimaat Index van Kienbaum, een survey ingevuld door 500 HR Managers in een verscheidenheid aan industrieën verspreid over 15 landen.

Speerpunten

Volgens de Index plaatst bijna 30 procent van de HR-medewerkers verandermanagement bovenaan de agenda. De uitkomsten van dit onderzoek geven duidelijk aan hoeveel meer dan voorheen er wordt verwacht van HR-medewerkers op het gebied van omgang en ondersteuning van veranderingsprocessen. Een groot percentage van de HR- afdelingen zet dan ook in op ontwikkeling en het aantrekken van werknemers met competenties en kennis van deze processen. Andere zaken die hoog op de agenda staan zijn, onder andere het in goede banen leiden van recruitment van nieuwe werknemers met specialistische kennis, het uitbouwen van het ‘employer brand’ en het ontwikkelen van het bestaande werknemersbestand. “Zaken zoals big data, werk-privébalans en diversiteitsmanagement, voorheen speerpunten voor HR, lijken in 2015 aan relevantie in te leveren”, zegt Hans Jonkers, Managing Director Kienbaum Nederland.

Groei HR-budgetten

Na jaren van stagnatie kunnen veel HR-afdelingen eindelijk een verruiming van hun budget tegemoet zien. Ongeveer één op de drie HR-directeuren verwacht een groter budget bij een gelijk blijvende headcount, voor de komende tijd. Slechts 14 procent verwacht bezuinigingen.
“De HR-functie zoals wij die kennen krijgt een sterkere internationale focus. Binnen mondiaal opererende organisaties is het van belang de specifieke verschillen en problematiek die ieder land met zich mee brengt te onderkennen, terwijl er ook gekeken moet worden naar gedeelde strategische doelen van de organisatie en hoe synergiën te realiseren zijn. Het ondersteunen of managen van een verandertraject houdt simpelweg niet op bij een landsgrens”, benadrukt Jonkers.

Strategische business partners

Het strategische werk dat zoveel HR-afdelingen uitvoeren begint zijn vruchten af te werpen. De erkenning dat HR een positieve en essentiële bijdrage levert is in organisaties is groeiende aldus Jonkers. HR profileert zich in toenemende mate als strategisch partner voor het management. Uit het onderzoek blijkt dat HR-directeuren in negen van de tien organisaties zitting nemen in het executive management. Zij worden betrokken in de meeste strategische initiatieven en projecten. In de opkomende economieën ligt dit percentage zelfs nog iets hoger. Ongeveer de helft van alle HR-professionals verwacht dat het belang van HR de komende jaren gestaag zal groeien. Slechts drie procent van de ondervraagden zegt het hier niet mee eens te zijn.
 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.