Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2022

HR-budgetten blijven in 2023 gelijk en lijken zelfs te stijgen. Vooral budget voor de ontwikkeling van teams

Ruim twee op de vijf HR-professionals verwachten dat het HR-budget gelijk blijft in 2023. Een derde verwacht dat het HR-budget groeit ten opzichte van dit jaar. Slecht 17% geeft aan dat het budget volgend jaar krimpt. 

Beeld HR-budgetten blijven in 2023 gelijk en lijken zelfs te stijgen. Vooral budget voor de ontwikkeling van teams

Was 2022 een moeilijk jaar om nieuwe medewerkers te vinden en te selecteren, in 2023 verwacht 64% dat het werven van nieuwe medewerkers nog moeilijker wordt in vergelijking met dit jaar. Bijna de helft (47%) verwacht dat het behouden van de huidige medewerkers moeilijker wordt. Welzijn en werknemerstevredenheid staat hoog op de agenda. Dit en meer blijkt uit het budgetonderzoek van GITP Inzicht & Ontwikkeling onder 350 HR-professionals (HR-managers, HR-directeuren, HR-business partners en recruiters) door onderzoeksbureau Direct Research.

Teamontwikkeling

Opvallend is de toegenomen aandacht en ook beschikbaar budget voor de ontwikkeling van teams. Daar waar in het recente verleden de focus meer lag op individuele ontwikkeling.

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is en blijft voor veel organisaties een top issue. Hier komen loopbaanperspectief, ontwikkeling, mentale en fysieke vitaliteit samen. Met name HR-professionals werkzaam in grote organisaties (1000+ medewerkers) geven significant meer aan duurzame inzetbaarheid belangrijk te vinden (48%) in vergelijking met kleinere organisaties (29%).

Budgetdaling

Gaat er dan nergens het ‘mes ‘in het HR-budget? Ja, wel op onderwerpen als: HR-analytics, verandermanagement, employer branding dalen het budget met gemiddeld 20%.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.