Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2016
  • Peter van den Hout

De vraag naar deze HR-functies schiet omhoog

De vraag naar HR-professionals is het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met maar liefst 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de vraag naar HR-adviseurs (56 procent) en HR Business Partners (37 procent) is de motor achter de groei. Een andere trend is de stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders. Bent u voldoende toegerust om relevant te blijven voor uw organisatie?

Beeld De vraag naar deze HR-functies schiet omhoog

In absolute aantallen zijn de meeste vacatures in Noord Holland (+31 procent), terwijl Gelderland procentueel de sterkste groei vertoont (+44 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015). Dit blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van Yacht. "Digitalisering heeft de afgelopen jaren veel impact gehad op de HR-processen binnen organisaties," aldus Ellen Bergh, Senior Commercieel manager YACHT HRM. "Door selfservice portals en digitale personeelsdossiers komt de administratieve en operationele HR-rol terug in de lijn."

HR Busines Partner Susan Vermeulen herkent dit beeld: “De operationele beheersmatige P&O-taken zijn echt aan het verdwijnen en dat gaat snel. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, HR-analytics, leiderschapsontwikkeling en reorganisatiebegeleiding staan hoog op de agenda.”

HR-kwant

In organisaties is een toenemende behoefte aan data-analyse en strategische personeelsplanning. Maar ook aan coachend leiderschap en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Er is sprake van een toename in inhuur van gespecialiseerde HR-professionals om deze thema’s vorm te geven.

Een voorbeeld van zo'n gespecialiseerde HRM'er is de HR-kwant. Hij heeft als taak uit data relevante inzichten af te leiden voor het ontwikkelen van effectieve HR-interventies. Behalve de HR-analist vallen hieronder de data-hunter en de data-miner. Zij gaan respectievelijk in de organisatie op zoek naar bruikbare data en doorzoeken deze data op mogelijke verbanden en patronen.

3 tips om uzelf verder te ontwikkelen

Door het volgen van onderstaande opleidingen bent u alvast goed voorbereid op de HR-vragen uit uw organisatie.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.