Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2016
  • Peter van den Hout
  • Bron: Managersonline.nl

Dresscode op kantoor: exit maatpak, enter sneakers!

Maatpakken, dassen, mantelpakjes en pumps verdwijnen wereldwijd steeds meer van de werkvloer om plaats te maken voor hippe sneakers, spijkerbroeken en vrolijke shirts. Uit internationaal onderzoek van Regus onder 40.000 werknemers blijkt dat kleding op kantoor steeds informeler wordt.

Beeld Dresscode op kantoor: exit maatpak, enter sneakers!

Dat het ook in Nederland steeds vrijblijvender wordt blijkt uit het feit dat 87 procent van de Nederlandse ondervraagden vindt dat een spijkerbroek geschikte werkkleding is. We zijn daarin een stuk progressiever dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten (73 procent), het Verenigd Koningkrijk (65 procent) en Japan (56 procent). Tevens vindt de helft (50 procent) dat t-shirts prima op kantoor gedragen kunnen worden.

Gevraagd naar wat wel en niet kan op de Nederlandse werkplek, geeft 68 procent van de ondervraagden aan dat een pak met stropdas tegenwoordig te formeel is voor kantoor. Te informeel valt ook niet in de smaak bij de Nederlandse ondervraagden, want 90 procent vindt dat teenslippers echt niet kunnen en 95 procent zegt hetzelfde over trainingspakken. Sandalen mogen dan weer wel, vindt 24 procent van de ondervraagden.

Thuiswerken in onderbroek

Thuiswerkers kleden zich nog informeler. Ruim vier op de tien (43 procent) werkt vanuit huis weleens in zijn pyjama en twee op de tien werknemers werkt thuis zelfs alleen in een onderbroek. Chinese werknemers spannen de kroon: maar liefst een op drie (38 procent) geeft aan thuis in een boxer of slip te zitten tijdens het werk. De Nederlanders doen dit met vijftien procent beduidend minder vaak. Toch geeft acht op de tien aan dat zij wel iets netters aantrekken als zij een videocall hebben.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.