Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2021
  • Bron: ABN AMRO

Welzijn werknemers tijdens de lockdown fors toegenomen

In het coronajaar 2020 ervoeren werknemers diverse verbeteringen in hun welzijn. Vooral het vele thuiswerken waardoor de werkprivébalans beter in evenwicht kon worden gebracht zorgde voor gelukkigere werknemers zo blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO, uitgevoerd onder 2000 werknemers in 17 sectoren.

Beeld Welzijn werknemers tijdens de lockdown fors toegenomen

Uit het rapport blijkt dat het welzijn vorig jaar met 12 procent is gegroeid. De verbeteringen zaten vooral in het feit dat ouders dichter bij hun kinderen waren, men tussendoor kon sporten in plaats van ’s avonds en de reistijd voor andere zaken kon worden benut.

Autonomie

Maar niet alleen de werkprivébalans is erop vooruit gegaan, ook kon men autonomer werken en werden werknemers minder blootgesteld aan pesten en (seksuele) intimidatie.

De agrarische sector, de bouw en de zorg maakten de grootste welzijnsgroei door zo blijkt uit de monitor. In de bouw bijvoorbeeld voelden werknemers zich veiliger dan voor het coronajaar door de vele restricties waardoor de kans op ongelukken flink kleiner werd.
Ook de werknemers in de vorig jaar goeddeels gesloten sector vrijetijd ervoeren een verhoogd welzijn. Dat kan worden verklaard doordat de werknemers in deze branche meer inspraak hebben gekregen op de volgorde van hun werkzaamheden en hun werktempo. En ook waren er minder ongelukken omdat er minder werd gewerkt.

Persoonlijke ontwikkeling

Ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling deden bijna alle sectoren het in het afgelopen jaar beter. De retailsector is echter de hekkensluiter. Hier worden werknemers relatief weinig door hun leidinggevende gestimuleerd nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Wat verder uit de monitor blijkt is dat in de meeste sectoren lageropgeleiden minder scholing krijgen dan hogeropgeleiden. Van de lageropgeleiden heeft drie op de tien in de laatste jaren een cursus of opleiding gevolgd voor werk, terwijl dit onder de hogeropgeleiden voor bijna zes op de tien geldt.

Pijnpunten

De coronapandemie heeft kortom veel pijnpunten over de jaren ervoor blootgelegd. Pestgedrag, intimidatie en ongewenste seksuele aandacht kwamen vorig jaar minder voor, werkplekken werden veiliger ervaren. En de werkprivébalans was beter. Maar omdat de pijnpunten per werkgever verschillen, is het van belang goed te luisteren naar waar werknemers tegenaan lopen. De onderzoekers halen een enquête van vakbond FNV eerder dit jaar aan waarin werknemers zich beklaagden over de arbeidsrisico’s. Driekwart van hen gaf daarbij aan dat de werkgever deze risico’s niet serieus neemt. Sta open voor de ervaringen die de werknemers vanuit het afgelopen jaar meenemen naar de werkvloer is dan ook een van de aanbevelingen uit het rapport Hoe het welzijn van werknemers zich in de afgelopen zes jaar heeft ontwikkeld'.

 
 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.