Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2014
  • Mariel Hovemann

Vooral ouderen ontmoedigd op arbeidsmarkt

In 2013 waren er 70.000 personen die de kans op succes zo klein vonden dat ze niet naar werk hebben gezocht. Dit zijn er bijna twee keer zoveel als in 2008. Vooral 55- tot 65-jarigen waren pessimistisch over het vinden van een baan zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Beeld Vooral ouderen ontmoedigd op arbeidsmarkt

Sinds 2008 is het aantal werkwilligen die niet naar werk hebben gezocht omdat ze daar te weinig resultaat van verwachten bijna verdubbeld. Deze ontmoedigden maken 6 procent uit van de werkwilligen. Vooral de afgelopen twee jaar zijn er relatief veel bij gekomen aldus het CBS. Deze recente toename kwam vooral voor rekening van vrouwen.

Werkloos

Bijna 1,2 miljoen personen wilden in 2013 werk voor twaalf uur of meer per week. Ruim de helft kon op korte termijn beginnen en hadden de afgelopen vier weken naar werk gezocht. Zij staan te boek als werkloos. Daarnaast waren er 284.000 personen wel op korte termijn beschikbaar, maar niet recent op zoek geweest naar werk.

Ouderen

De cijfers van het CBS laten zien dat met de leeftijd het aandeel stijgt dat niet recent op zoek geweest is naar werk. Ze verwachten daar te weinig resultaat van. Zo had in 2013 12,3 procent van de 55- tot 65-jarigen niet naar werk gezocht. Van de 35 tot 45-jarigen zag 5,3 procent er geen heil in.

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Tijdens deze masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor een constructief vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.