Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2021

Vergeet de ventilatie niet op de 1,5 meter-werkplek

Nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is, komt het kabinet met een vierde basisregel voor werken op locatie: Ventilatie. Deze regel komt naast de reeds bekende 3 basisregels: de 1,5 meter afstand, hygiëne en thuisblijven/testen bij klachten. Enkele adviezen.

Beeld Vergeet de ventilatie niet op de 1,5 meter-werkplek

Er zijn aanwijzingen dat kleine druppeltjes met het coronavirus erin zich over grotere afstand kunnen verplaatsen dan anderhalve meter. Dat kan mogelijk in gebrekkig geventileerde binnenruimtes een extra besmettingsrisico opleveren. Om je medewerkers optimaal te beschermen geven we je graag een aantal adviezen.

“Het lijkt erop dat verspreiding van het virus via aerosolen een rol speelt”, vertelt André Winkes, consultant arbeidshygiëne Arbo Unie. “Dat zijn microdruppeltjes vrijkomen bij hoesten en niesen en in mindere mate ook bij schreeuwen, zingen en praten. De grotere druppels slaan binnen anderhalve meter neer, terwijl aerosolen lang als nevel in de lucht kunnen blijven hangen. In de buitenlucht vervliegen deze nevels snel, binnen ligt dat anders. Reden te meer om extra aandacht aan luchtverversing te besteden.”

Waar kan je op letten?

  • Zorg voor zo veel mogelijk ventilatie zodat er voldoende verse lucht per persoon aanwezig is (ga bijvoorbeeld uit van 800 ppm kooldioxide).
  • Veel ventilatiesystemen in kantoren recirculeren lucht. Weliswaar wordt die lucht gefilterd voordat deze opnieuw het pand in gaat, maar die filters zijn vaak te grof om het coronavirus tegen te houden. Probeer het percentage  recirculatie zoveel mogelijk terug te schroeven en maak zoveel mogelijk gebruik van verse  buitenlucht. Bij vrijwel alle ventilatiesystemen is dit mogelijk. Zo niet, schakel de ventilatie dan liever uit en zet ramen zo veel mogelijk open.
  • Ook voor niet-mechanisch geventileerde panden geldt het devies: zet ramen en deuren open waar dit kan.
  • Bij ventilatiesystemen die warmte of koude terugwinnen via warmtewielen is het ook verstandig om die terugwinning voorlopig uit te schakelen. Waar de ingaande en uitgaande luchtstroom langs elkaar geleid worden, bevinden zich namelijk vaak lekkages in het systeem. Zo kan besmette lucht die naar buiten hoort te gaan, toch weer mee naar binnen stromen. Zeker bij oudere systemen komt dit veel voor. En ja, dan gaan de energiekosten omhoog. Maar je beperkt het risico dat medewerkers ziek worden.
  • Zet het ventilatiesysteem in het weekend en ’s nachts niet volledig uit maar laat de binnenruimtes ook buiten werktijd zoveel mogelijk doorspoelen. En draai ze één à twee uur voordat er weer gewerkt wordt, terug naar de normale stand.

Meer weten?

Vraag bij je gebouwbeheerder meer info op over de werking van jouw klimaatsysteem. Organisaties die het beheer van hun gebouwen niet zelf doen, doen er goed aan contact op te nemen met de partij die dit wel doet. Of met de eigenaar die misschien het beheer op zijn beurt weer heeft uitbesteed. André: “Het kennisplatform voor de installatietechniek, de TVVL, heeft een protocol opgesteld voor gebouwbeheer in coronatijd, maar je kan er niet automatisch van uitgaan dat elke partij deze richtlijnen kent en naleeft. Ons advies is daarom om hier zelf goed naar te informeren.” Wil je meer informatie over hoe je je binnenklimaat gezond houdt voor je medewerkers en hoe Arbo Unie kan helpen coronarisico’s in te dammen? Neem dan contact op met consultant arbeidshygiëne: andre.winkes@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.