Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2014
  • Peter van den Hout

Duurzame inzetbaarheid kan ook buiten eigen bedrijf

Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat, maar er wordt nog (te) weinig in geïnvesteerd. Ook is het een hartgrondig misverstand dat het automatisch betekent dat je medewerkers zo lang mogelijk binnen de eigen organisatie aan de slag moet houden. Dit is de mening van dr. Albert Kampermann, voormalig hoofddocent van de Open Universiteit en een van de moderators op het HR Praktijk Diner.

Beeld Duurzame inzetbaarheid kan ook buiten eigen bedrijf

"We zijn het er zo langzaamaan allemaal wel over eens dat we langer moeten doorwerken, maar tegelijkertijd weten we ook dat het een onmogelijke opgave is om dit binnen de eigen bedrijfsmuren op te vangen. Zeker als je dit afzet tegen de grote uitstoot van arbeidskrachten die al enige jaren aan de gang is."

Kampermann vindt dat er op dit moment nog te weinig actie wordt ondernomen om duurzame inzetbaarheid echt in de praktijk te brengen. "We moeten in Nederland leren om buiten de grenzen van de eigen organisatie te kijken. Ga structureel aan de slag met sectorale netwerken tussen bedrijven om zo mensen 'bij de buren' te kunnen plaatsen. Er wordt te snel gezegd dat inzetbaarheid en mobiliteit de verantwoordelijkheid is van de medewerkers zelf. Werkgevers én HR hebben daarin ook een belangrijke taak te vervullen."

Competenties en loopbaanpaden

Kampermann pleit voor een collectieve oplossing, waarbij sociale partners de handen ineen slaan. "HR kan daarbij een intermediaire rol spelen, omdat ze zeer goed op de hoogte zijn van de competenties en loopbaanpaden van medewerkers. Tegelijkertijd kan de overheid met transitievergoedingen - opleidingsrugzakjes - het proces faciliteren om mensen van werk naar werk te helpen."

Is duurzame inzetbaarheid de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers of van de organisatie? Houdt  inzetbaarheid op bij het eigen bedrijf of moet HR ook kijken buiten de eigen organisatie? Discussieer verder over dit onderwerp met Albert Kampermann, Gea Kuiper (Director HR bij Jumbo) en vakcollega's op het HR Praktijk Diner. Meer informatie>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.