Logo
  • Nieuws
  • 27 september 2011
  • Berenschot

Duurzame inzetbaarheid HR-prioriteit, maar overheid blijft achter

Duurzame inzetbaarheid is hot. Met de aankomende vergrijzing én ontgroening in het bedrijfsleven, is het van belang dat organisaties aan de slag gaan met het duurzaam inzetten van haar medewerkers. Uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2011 blijkt dat 42 procent van de organisaties duurzame inzetbaarheid als belangrijke HR-prioriteit beschouwt voor 2013. Zorgwekkend is dat de overheid hierin achterblijft.

Beeld Duurzame inzetbaarheid HR-prioriteit, maar overheid blijft achter

Uit het onderzoek van adviesbureau Berenschot blijkt dat duurzame inzetbaarheid bij veel organisaties niet als prioriteit voor de korte termijn wordt beschouwd, maar wel als prioriteit voor de komende jaren. Waar duurzame inzetbaarheid nog slechts door 26 procent van de deelnemende organisaties wordt beschouwd als HR prioriteit voor 2011, groeit het aantal organisaties met ruim 50 procent wanneer het gaat over duurzame inzetbaarheid als HR-prioriteit voor 2013.

 

Korte termijn

Volgens de onderzoekers is deze groei positief te noemen, gezien de maatschappelijke uitdaging waarmee organisaties de komende jaren te maken gaan krijgen maar vinden zij het zorgwekkend dat de overheid achterblijft. Hoewel de overheid met 48 procent van de organisaties voorop loopt wanneer het gaat over duurzame inzetbaarheid als belangrijke HR-prioriteit voor dit jaar, blijven zij achter voor de lange termijn. Als het namelijk gaat over de HR-prioriteiten van 2013, noemen minder overheidsorganisaties duurzame inzetbaarheid als belangrijk thema.

 

Mark Nijssen, adviseur bij Berenschot zegt hierover: "Overheidsorganisaties worden traditiegetrouw bevolkt door relatief oude medewerkers. Ook uit dit onderzoek blijkt dat weer. Juist overheidsorganisaties moeten daarom nadenken hoe zij langer plezier kunnen hebben van hun medewerkers. Helaas laten de resultaten van dit onderzoek maar weer eens zien dat de overheid nog veel te leren heeft."

 

Lange termijn

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat kleine organisaties tot 200 medewerkers enerzijds en grote multinationals vanaf 2500 medewerkers anderzijds de grootste slag willen gaan maken met Duurzame Inzetbaarheid de komende jaren. Vergeleken met duurzame inzetbaarheid als HR-prioriteit voor 2011 en als prioriteit voor 2013, groeit in beide categorieën het aantal organisaties met 100 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.