Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2014
  • Mariel Hovemann

Bijscholing, demotie en lager salaris voor meerderheid geen optie

Bijna twee derde van de werknemers in Nederland neemt geen maatregelen om langer door te kunnen werken én is dit voorlopig ook niet van plan. Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?' blijkt dat werknemers na hun 65ste  doorwerken op hetzelfde niveau. Voor een grote meerderheid zijn bijscholing, demotie of een lager salaris geen optie. Minder uren werken is voor 45 procent van de werknemers in Nederland wel bespreekbaar.

Beeld Bijscholing, demotie en lager salaris voor meerderheid geen optie

Ingrid de Graaf, algemeen directeur commerciële divisie Delta Lloyd: “Uit recente CBS cijfers blijkt dat de gemiddelde pensioenleeftijd in 2013 gestegen is naar 63,9. De verwachting is dat deze stijging zich ook de komende jaren doorzet, omdat de pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar is gegaan en zal blijven stijgen omdat we allemaal ouder worden. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers het belang van een goede voorbereiding op langer doorwerken breed onderkennen, maar dat slechts een klein deel van hen maatregelen neemt. Ook om pensioen op te bouwen, moeten we langer doorwerken of financiële maatregelen treffen om eerder te kunnen stoppen. Met meer inzicht in je pensioensituatie kun je op tijd nog bijsturen en later eventuele financiële teleurstellingen voorkomen.”

Jonge werknemers

Zo'n driekwart van de werknemers vindt het wél belangrijk dat werkgevers en werknemers zich nu al voorbereiden op langer doorwerken. Slechts 12 procent neemt nu al maatregelen. Jonge werknemers (2,5 procent) bereiden zich minder voor dan oudere werknemers (19,4 procent) aldus de onderzoekers.

Maatregelen

Kennisverbreding, bijsparen en in goede gezondheid blijven zijn vaak genoemde maatregelen die werknemers treffen. Werknemers willen het liefst doorwerken bij dezelfde werkgever, in eenzelfde soort functie op hetzelfde niveau.

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Verbeter de duurzame inzetbaarheid en prestaties van uw personeel
 

Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer (en de organisatie) weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.