Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2019
  • Bron: Moodindicator

Bedrijfsmachines worden beter onderhouden dan mensen

Dat werkgeluk en werkstress lijnrecht tegenover elkaar staan, weten we inmiddels. Medewerkers ervaren dit als een toenemend probleem. Ze hebben het gevoel dat ze fulltime moeten presteren op maximaal vermogen. Hetzelfde wordt gevraagd van machines. Echter, het machinepark bij bedrijven wordt vaak beter onderhouden dan het belangrijkste kapitaal, de medewerker. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De slimme technologie van tegenwoordig geeft managers de unieke kans om het werkgeluk op de werkvloer realtime te meten, de signalen op te pakken zodat hier perfect op in wordt gespeeld.

Beeld Bedrijfsmachines worden beter onderhouden dan mensen

Een van de grootste oorzaken van werkstress, is de onwetendheid van managers ten opzichte van wat zich op de werkvloer afspeelt. Als we Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, mogen geloven, is maar liefst 25% van de werknemers in 2030 niet meer in staat om te werken, als gevolg van werkstress.

Dit jaartal lijkt ver weg, maar de stijging is dusdanig steil, dat er nu iets moet gebeuren, om dit te voorkomen.

Jaarlijks meten is niet meer van deze tijd

Anno 2019 is het van belang om continu de vinger aan de pols te houden bij de werknemers. Een enkele meting die eens per jaar of zelfs 2 jaar wordt uitgevoerd, draagt niet bij aan het werkgeluk. Van medewerkers wordt gewoon verwacht dat ze hun werk doen. Met alle slimme technologie die er nu is kun je direct, realtime en dagelijks inzicht houden in de situatie binnen de organisatie. Regelmatig aan je mensen vragen hoe het met hen gaat, hoe ze de werkdruk, communicatie, sfeer of bijvoorbeeld hun leidinggevende ervaren. Wie ze een compliment willen geven. Om zo als het ware de hartslag op elk moment in beeld te hebben.

Verhogen van het werkgeluk verlaagt aantal burn-outs met 30%

De organisaties die het werkgeluk meten en hier veel aandacht voor hebben plukken daar op alle mogelijke manieren de vruchten van. Daar waar het werkgelukcijfer landelijk 7.2 is, laten metingen van Moodindicator zien dat het werkgelukcijfer van die organisaties die werkgeluk actief meten en monitoren gemiddeld 8.25 is. Wetenschappelijk is aangetoond dat het verloop met 51% daalt. Het ziekteverzuim met 66% en het aantal burn-outs gemiddeld met 30% afneemt.

De urgentie van vaker meten zonder moeite

“Uit deze cijfers blijkt hoe urgent het is om regelmatig de vinger aan de pols te houden als het gaat om werkgeluk”, zegt Sijbe Bonsma van Moodindicator, “te luisteren naar wat er leeft.” De data laten helder zien waar het goed gaat, waar verbeteringen nodig zijn en waar absoluut werk aan de winkel is. Hier direct op inspelen, zorgt ervoor dat het voorspelde percentage van 25% in 2030 aanmerkelijk kan worden verlaagd. “Ik weet zeker dat dit een enorme positieve weerslag zal hebben op de Nederlandse economie en last but not least het gevoel van werkgeluk en de werkstress van het belangrijkste kapitaal, de werknemers.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.