Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2009
  • Gabor Mooij

Werk sluit vaak niet aan op opleiding en verwachtingen

Ruim 59 procent van de werkenden heeft een baan die totaal niet overeenkomt met het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Laat staan dat ze die baan hebben, waar ze als kind van droomden. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 528 respondenten.

Beeld Werk sluit vaak niet aan op opleiding en verwachtingen

Slechts veertien procent van de Nederlanders met een baan die wel aansluit op de studie, vindt dat deze geheel past bij hun opleiding. Daarnaast heeft ruim tien procent van alle respondenten een baan die aansluit op wat zij zelf na hun studietijd wilden doen. Volgens Florence Schmit van NationaleVacaturebank.nl kan het voor veel ontevredenheid zorgen als je baan niet aansluit op je studie.

 

Overstap

82 procent van de Nederlanders doet niet dat werk waar ze als kind van droomden. En slechts een minderheid van de respondenten wil de rest van hun carrière hetzelfde soort werk blijven doen. Maar liefst 87 procent staat open voor vacatures die buiten hun huidige functiegebied vallen. Schmit stelt dat het voor veel mensen een grote stap is om ander werk te gaan doen. Ze meent dat werknemers juist in economische mindere bang zijn voor het risico. “Toch zouden zij hiermee het plezier in hun werk enorm kunnen vergroten.”

 

Tip: Vraag werknemers waar ze goed in zijn en waar zij denken dat hun talenten liggen. Op die manier kunt u wensen afstemmen op mogelijkheden. En kunt u medewerkers de mogelijkheid bieden elkaars werkzaamheden en functies over te nemen. Met dit roulatiesysteem vergroot u het werkplezier en daarmee uiteindelijk ook de productiviteit.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.