Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2010
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Schade verhalen op ontslagen werknemer

Een werkgever vermoedt diefstal binnen het bedrijf en zet een recherchebureau in om uit te zoeken welke werknemer zich hieraan schuldig maakt. Als een van de medewerkers de diefstal erkent, wordt hij op staande voet ontslagen en krijgt hij de rekening gepresenteerd van het onderzoek.

Beeld Schade verhalen op ontslagen werknemer

De rekening van het recherchebureau is opgelopen tot € 7.500. Volgens de rechter heeft de werkgever deze kosten terecht bij de ontslagen werknemer in rekening gebracht.

 

Diefstal is onrechtmatige daad

De werkgever heeft op basis van de geruchten over diefstal terecht, na intern onderzoek, een recherchebureau ingeschakeld om de onderste steen over de diefstal boven te krijgen. De daarmee gemoeide onderzoekskosten van € 7.500 zijn redelijk, aldus de rechter. De diefstal is in strijd met de contractuele verplichting van de werknemer tegenover zijn werkgever, dit is een onrechtmatige daad. Tot de schade die daaruit voortvloeit behoren de onderzoekskosten. De werknemer moet die daarom aan de werkgever betalen.

 

Kantonrechter Bergen op Zoom 14 april 2010 (LJN: BM2354)

 

Tip: De wet bepaalt dat een op staande voet ontslagen werknemer schadeplichtig is tegenover zijn werkgever. De werkgever moet een schadevordering binnen zes maanden instellen. Als alternatief kan de werkgever op grond van wanprestatie of onrechtmatige daad schade in verband met het ontslag van de werknemer vorderen. De werkgever kan het schadebedrag verrekenen met (resterend) salaris van de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.