Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2015

'Preventie pesten op het werk schiet tekort'

Tegen pesten op de werkvloer is weinig preventie en voorlichting ontbreekt. Dit terwijl het de samenleving 2 tot 4 miljard euro per jaar kost en het veel leed veroorzaakt onder slachtoffers en hun omgeving. Dat constateren Stichting Pesten op de werkvloer, Stichting Stop Pesten Nu en Vrije Universiteit (VU), Adriba. Om die reden hebben zij de petitie Stop Pesten op het werk! Opgesteld.

Beeld 'Preventie pesten op het werk schiet tekort'

De initiafnemers zijn de landelijke campagne gestart om de politiek ‘te dwingen nu echt meer te doen.’ “We zijn heel blij dat het ministerie van SZW de voorlichtingscampagne Pesten op de werkvloer dit jaar gaat inzetten, en zo nieuwe slachtoffers wil voorkomen. Maar echte stappen zet je pas als je alles doet: bestaande slachtoffers adequaat helpen, bedrijven op hun verantwoordelijkheid wijzen en helpen bij preventie en voorkomen dat pestgedrag nieuwe slachtoffers eist.”

Petitie

De instanties die zich richten op die aanpak moeten volgens de stichting ‘echte tanden voor handhaving krijgen’. En meer middelen voor:

  • goede hulp voor slachtoffers
  • beschikbaarheid onafhankelijke vertrouwenspersonen, artsen en mediators
  • het uitbreiden toegankelijkheid en bevoegdheden Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag
  • het allerbelangrijkste: preventie en bewustwording

Petitie Stop pesten op het werk

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.