Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2009
  • Manon Schuttrups

Oudere werknemers meest creatief

Ouderdom blijkt geen beperking voor creativiteit op de werkvloer, wel belangrijk is iemands persoonlijkheid. Dit blijkt uit onderzoek door Elske van Erp voor de Universiteit Maastricht (UM).

Beeld Oudere werknemers meest creatief

Van Erp deed onderzoek naar vernieuwing en creativiteit bij die bedrijven, waar het personeelsbestand aan het vergrijzen is. Uitkomst is dat dit geen negatieve uitwerking heeft, integendeel zelfs. Ervaring blijkt juist hierin juist de belangrijkste rol te spelen.

 

Creativiteit

Hoe groter de specialisatie iemand in een bepaalde taak of in zijn vakgebied heeft, hoe makkelijker hij buiten de bestaande kaders denkt. Creativiteit staat dus in die zin gelijk aan ouderdom.

 

Aanpassingsvermogen

Ook aanpassingsvermogen is belangrijk voor creativiteit, maar dit hangt af van de persoonlijkheid van de werknemer. Van Erp komt tot de conclusie dat creativiteit niets te maken heeft met verouderde vaardigheden, geslacht en scholing. Maar dat het belangrijk is dat de werknemer openstaat voor (nieuwe) ervaringen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.