Logo
  • Nieuws
  • 29 augustus 2008
  • mr. D. Timmermans

Onderbouw ongeschiktheid nieuwe functie adequaat

Een werkgever die een verzoek tot ontbinding indient omdat een werknemer niet geschikt is voor een nieuwe functie, moet zijn verzoek heel goed onderbouwen (Kantonrechter Utrecht, 8 augustus 2008, LJN: BD9789).

Beeld Onderbouw ongeschiktheid nieuwe functie adequaat

Een werkgever verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst van een werknemer wiens functie is komen te vervallen te ontbinden. De werknemer zou niet geschikt zijn voor de nieuwe functie. De werknemer meent echter dat het nieuwe functieprofiel nauwelijks afwijkt van het oude.

 

Werknemers zo maar ontslaan

De kantonrechter is het met de werknemer eens. Natuurlijk hebben werkgevers de vrijheid om de inrichting van hun organisatie te wijzigen door bepaalde functies te laten vervallen en nieuwe te creëren, maar ze mogen dit niet aangrijpen om werknemers zo maar te ontslaan. Bij goed werkgeverschap hoort een degelijke onderbouwing van ontslag, bijvoorbeeld middels een assessment. Het is niet voldoende om louter af te gaan op indrukken van het managementteam.

 

Tip

Zorg bij ontslag altijd voor een goed dossier met een objectief rapport waaruit blijkt dat de medewerker ongeschikt is voor de nieuwe functie.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.