Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2009
  • Manon Schuttrups

Normen en waarden ver te zoeken bij starters

Nederlandse bedrijven vinden dat studenten te weinig normbesef hebben. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsorganisatie KPMG.

Beeld Normen en waarden ver te zoeken bij starters

Niet de studenten zelf, maar de hogere onderwijsinstellingen valt het gebrek aan normen en waarden te verwijten. Aldus de helft van de ondervraagde ondernemingen. Opleidingen zouden te weinig aandacht besteden aan de ethische vorming van studenten.

 

Gebrek aan moreel

Maar liefst 40 procent van de bedrijven geeft aan in de afgelopen twee jaar een veelbelovende medewerker te hebben ontslagen wegens een gebrek aan normen en waarden. Vooral bij jongere (mannelijke) managers schort het hier nogal eens aan. Starters verliezen verantwoordelijkheidsgevoel en respect uit het oog als zij zicht hebben op een snelle carrière, inkomen en status.

 

Gewenst gedrag

“De overheid probeert in een reactie op de crisis tevergeefs het gebrek aan moraliteit in het bedrijfsleven te lijf te gaan met nieuwe regelgeving”, zegt hoogleraar Accountantscontrole en KPMG-partner Philip Wallage. Nieuwe regels helpen volgens hem niet tegen menselijk gedrag als hebzucht en het nastreven van het eigen belang. Wallage: “Er is echter geen enkele regel die gewenst gedrag van mensen kan afdwingen”.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.