Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2009
  • Gabor Mooij

Multitasken bestaat niet

Multitasken, het tegelijk uitvoeren van verschillende taken, lijkt niet te bestaan. Mensen die hier goed in zijn, zijn eigenlijk zeer bedreven in het zeer snel afwisselen van bezigheden in hun hoofd.

Beeld Multitasken bestaat niet

Dat is de uitkomst van een onderzoek van psycholoog Paolo Toffanin, waarop hij volgende maand aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert. Toffanin heeft een methode ontwikkeld, waarmee verschillende fysiologische reacties in de hersenen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Hieruit blijkt dat er bij zijn proefpersonen in werkelijkheid nooit sprake is van multitasken, een vaardigheid waarin vooral vrouwen goed zouden zijn.

 

Hulpbronnen

Ook heeft Toffanin vastgesteld dat slimme mensen geen grotere hersenen hebben dan anderen, ze zetten hun hersenen alleen slimmer in. Mensen met een hoog IQ doen op het optimale moment een beroep op hulpbronnen in hun hoofd, zoals aandacht en geheugen. “Niet de omvang, maar het feit wat je met je hersenen doet heeft invloed op begaafdheid,” aldus de psycholoog.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.