Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Maak uw medewerkers duurzaam inzetbaar

Weet u hoe kunt werken aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers? Met de nieuwe NEN-richtlijn NPR 6070 heeft u voortaan een instrument in handen om dit in de praktijk te brengen.

Beeld Maak uw medewerkers duurzaam inzetbaar

Centraal in deze richtlijn staat een instrument - de scan - waarmee de organisatie de eigen denkbeelden, de huidige manier van werken en de daarbij horende resultaten in kaart kan brengen op het terrein van duurzame inzetbaarheid.

 

Het instrument biedt ook de mogelijkheid vast te stellen wat het ambitieniveau is. Hij geeft de gebruikers richting en houvast om het dagelijkse beleid in overeenstemming te brengen met de waarden en ambities van de organisatie.

 

Wanneer denkt de werknemer duurzaam?

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een relatief nieuw begrip dat past in het duurzaamheidsdenken. Dit houdt in dat:

  • de werknemer goed kan functioneren als de activiteit continuïteit heeft;
  • de werknemer respect heeft voor anderen;
  • de werknemer zich bewust is van zijn of haar omgeving;
  • er een koppeling is tussen gezondheidsbeleid en medewerker.

 

Voor organisaties is het van belang dat er actief gestuurd wordt op de realisatie van duurzaam inzetbare medewerkers. Organisaties zijn immers sterk afhankelijk van de toegevoegde waarde van hun medewerkers.

 

Ook voor werknemers zelf is duurzame inzetbaarheid belangrijk. Het vermogen om, ook in veranderende omstandigheden, toegevoegde waarde te hebben voor de organisatie is van invloed op de kansen van de medewerker om werk uit te voeren waarbij zelf ook meerwaarde wordt ervaren. Tot slot is duurzame inzetbaarheid ook een maatschappelijk belang.

 

Tip

Klik hier voor meer informatie over de richtlijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.