Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Gelijke beloning? Niet in Nederland

Mannen en vrouwen die hetzelfde werk verrichten krijgen nog altijd niet hetzelfde loon. Nederland blijft hierin ver achter op ander landen, aldus een onderzoek van het World Economic Forum.

Beeld Gelijke beloning? Niet in Nederland

In de lijst van gelijke beloning, die 134 landen telt, staat Nederland op de 81ste plaats. Vrouwen verdienen hier gemiddeld 26.207 Amerikaanse dollar, terwijl mannen op een jaarsalaris van 40.000 dollar uitkomen.

 

Als er gekeken wordt naar het totaalplaatje, waarvoor factoren als educatie, politieke macht en gezondheid zijn gemeten, staat Nederland op de elfde plaats. En op het gebied van geletterdheid en vervolgonderwijs is Nederland zelfs het beste jongetje van de klas.

 

Combinatie werk en privé

IJsland komt als nummer een uit de bus, opvallend omdat het land zwaar te lijden heeft onder de financiële crisis. Ook Finland, Noorwegen, Zweden en Nieuw-Zeeland presteren goed. De noordelijke landen staan algemeen bekend om hun uitgebreide sociale vangnetten.

 

Over het algemeen geldt dat het de burgers van de hoogstgeplaatste landen in deze lijst ‘gemakkelijk wordt gemaakt’ om werk en privéleven te combineren. Meer dan tweederde van de landen die in het jaarlijkse rapport onderzocht worden, heeft sinds 2006 vooruitgang geboekt.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.