Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Flexwerkers zijn wel degelijk betrokken te krijgen

Flexmedewerkers zijn minder betrokken omdat zij zich minder rechtvaardig behandeld voelen. En daar kan de leidinggevende relatief eenvoudig verandering in brengen. Dit blijkt uit het Manpower Witboek ‘Betrokken medewerkers: uit voorraad leverbaar?’.

Beeld Flexwerkers zijn wel degelijk betrokken te krijgen

Voor het onderzoek zijn zowel bij vaste medewerkers als flexmedewerkers zijn betrokkenheid en ervaren rechtvaardigheid gemeten. De gemiddelde betrokkenheid blijkt laag, maar is bij flexmedewerkers nog lager. Voor Poolse uitzendkrachten geldt dit extra. Dat ligt niet zozeer aan hén, maar vooral aan de werkgever volgens de onderzoekers. Flexmedewerkers vinden dat ze minder rechtvaardig worden behandeld dan hun collega’s in vaste dienst, juist omdat ze uitzendkracht zijn. Zij voelen zich het meest achtergesteld als het gaat om arbeidsvoorwaarden, arbeidsinhoud, doorstroom en ontwikkeling en medezeggenschap. Natuurlijk is een goed salaris belangrijk, maar de relationele aspecten wegen zwaarder.

 

Leidinggevende heeft meeste invloed

Of werknemers zich rechtvaardig behandeld voelen, wordt vooral beïnvloed door zaken die zich dicht bij de werkvloer afspelen: heeft iedereen gelijke kansen om aangenomen te worden? En vindt de beoordeling op een eerlijke manier plaats? Dat betekent dat een belangrijke rol is weggelegd voor de direct-leidinggevende. Als werknemers onrechtvaardigheid ervaren, projecteren ze dat vanzelfsprekend op de organisatie; voor hen is dan de organisatie niet rechtvaardig. En dat werkt als een boemerang op hun betrokkenheid.

 

Advies

Het belangrijkste advies van Manpower luidt: behandel uw flexmedewerkers net zo als uw vaste medewerkers. Werkgevers wordt geadviseerd naar hen te luisteren en hen even goed bij beslissingen te betrekken. Daarnaast is het goed functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, al dan niet on the job. Maar niet alleen een rechtvaardig HR-beleid is van belang, ook de competenties en sociale vaardigheden van de leidinggevenden verdienen aandacht.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.