Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2020
  • Bron: Nu.nl

4 Tips om beter te beoordelen en belonen

Stop met beoordelingsgesprekken en ga voor doorlopende coaching. Dat is het advies van Kilian Wawoe, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die jarenlang onderzoek deed naar het meten van prestaties op de werkvloer. Op basis van de lessons learned van teams die goed presteren, heeft hij een aantal tips.

Beeld 4 Tips om beter te beoordelen en belonen

Reken je eigen beoordelingen door

Kijk goed naar de verdeling van de beoordelingscijfers is de eerste tip. Zo kan er misschien iets mis zijn met het systeem als een groep structureel hoger scoort. "Je moet je afvragen of je wel eerlijk bezig bent," aldus Wawoe.

Denk er over na of je je medewerkers wel goed coacht

Als blijkt dat er binnen het bedrijf niet genoeg expertise is, huur die expertise dan in.

Stel een tweestapsschaal in bij de beoordeling van werknemers

Een medewerker functioneert of functioneert niet aldus Wawoe. Hij verwijst hierbij naar de processen bij chirurgen, piloten en diepzeeduikers. In die sectoren is het normaal dat medewerkers constant met elkaar praten over hoe de prestaties verbeterd kunnen worden. "Ze handelen en achteraf praten ze over hoe iets ging.”

Beloon prosociaal

Teams die goed presteren bepalen zelf welke teamleden extra worden beloond. Laat binnen het team mensen elkaar aanwijzen is dan ook de afsluitende tip van Wawoe om mensen up-to-date te houden.

 

 

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.