Een gezonde feedbackcultuur is cruciaal binnen organisaties. Traditionele feedbackprogramma’s slaan echter vaak de plank mis. Hoe zorg je dat je een feedbackcultuur ontwikkelt die wél effectief is? Jörgen Raymann en Victor Burger hebben zich gespecialiseerd in hoe je bouwt aan een effectieve feedbackcultuur binnen diverse en inclusieve organisaties. Ze vinden dat ons perspectief op feedback nodig aan vervanging toe is. In aflevering 81 van de HR Podcast vertellen ze wat daarvoor nodig is.
Leiders die succesvol zijn, gaan vaak ten onder aan dat succes. De kans dat een leider ontspoort, kan wel worden beperkt aldus gedragspsychologen en leiderschapsexperts.
Minder dan de helft van de mensen die in Nederland een HR-functie uitoefent, vindt dat ze voldoende feedback krijgen van leidinggevenden. Dit blijkt uit de laatste editie van het jaarlijkse HR Trendonderzoek, uitgevoerd door Berenschot in samenwerking met Performa en AFAS.
Het melden door medewerkers van een integriteitsschending in de organisatie is altijd beladen. Het leidt snel tot onrust en de uitkomst is ongewis. Kan dat beter? Het Huis van de Klokkenluiders liet er onderzoek naar doen door de Universiteit Utrecht. Die vond drie duidelijke succesfactoren.
Slechts 40 procent van de medewerkers van Nederlandse bedrijven en organisaties ervaart op dit moment voldoende waardering. Daarnaast zegt 15 tot 20 procent van de medewerkers helemaal geen erkenning, aandacht of beloning te ervaren.
Medewerkers die dagelijks feedback krijgen van hun leidinggevende zijn gelukkiger op het werk, voelen zich meer gewaardeerd en hebben vaker het gevoel dat de feedback hen echt beter maakt. Maar zo is het nog niet gesteld met alle medewerkers. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan nooit (15%) of minder dan 1 keer per maand (34%) feedback te krijgen van hun leidinggevende. Dit en meer blijkt uit het jaaronderzoek van het HappinessBureau.
Stop met beoordelingsgesprekken en ga voor doorlopende coaching. Dat is het advies van Kilian Wawoe, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die jarenlang onderzoek deed naar het meten van prestaties op de werkvloer. Op basis van de lessons learned van teams die goed presteren, heeft hij een aantal tips.
Thuiswerken heeft een positieve invloed op de bedrijfscultuur, dat blijkt uit een analyse van intuo by Unit4 onder 29.197 gebruikers van hun talent enablement platform. Hoewel medewerkers elkaar minder zien, scoren company alignment en feedback nu significant hoger: de scores namen met respectievelijk 6 en 8 procent toe.
Aan het eind van het jaar moeten HR en de leidinggevenden weer aan de slag met de jaarlijkse beoordelingscyclus. Maar de coronacrisis heeft alles overhoop gehaald; kun je medewerkers nog beoordelen op basis van afspraken aan het begin van dit jaar? En wat is dan wél de juiste aanpak? Het online congres ‘Beoordelen & Performance tijdens en na covid-19’ biedt uitkomst met nieuwe inzichten en praktische oplossingen voor uw HR-cyclus.
De coronacrisis heeft de manier van werken van startups sterk veranderd: 42% van de startups laat hun team minder hard groeien of zelfs krimpen. Het sociale contact tussen collega’s en het motiveren van het team wordt als uitdaging gezien. De ontwikkeling van het team van startups staat daarmee flink onder druk.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.