Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2024

Gemeente Tynaarlo aan enkele ambtenaren: kom op gesprek anders houden we salaris in

Vorig jaar februari heeft de gemeentesecretaris van de gemeente Tynaarlo enkele ambtenaren een brief gestuurd met daarin de dreiging van salarisinhouding of uiteindelijk ontslag als zij niet op gesprek zouden verschijnen. De brief maakt volgens betrokkenen ‘diepe indruk’ en de toon is als ‘intimiderend’ opgevat zo valt te lezen op Binnenlands Bestuur.

Beeld Gemeente Tynaarlo aan enkele ambtenaren: kom op gesprek anders houden we salaris in

Uit berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dat de brief uit vorig jaar februari heeft ingezien blijkt dat alle medewerkers van de drie sociale teams op gesprek moesten komen vanwege de voortdurende onrust op de werkvloer van de teams. Wie niet zou verschijnen, zou dat merken op de salarisstrook. In een reactie op de brief tegen de krant zegt de gemeente dat deze inderdaad naar achttien medewerkers is gestuurd als ‘ultieme stap in een vastgelopen proces, met als doel weer met elkaar in gesprek te komen’. De brief zou het beoogde effect hebben gehad.

De gemeente Tynaarlo put blijkbaar uit een grote pot gemeenschapsgeld - Arbeidsjurist Jan Heida

Grenzen overschreden

De gemeentesecretaris zou de brief hebben gestuurd, omdat een eerder gesprek in februari vorig jaar werd afgeblazen, waarmee ambtenaren volgens hem ‘grenzen (hebben) overschreden’ en miskennen dat er sprake is van een ‘hiërarchie’ waarbij leidinggevenden ‘het recht en de plicht hebben om besluiten te nemen waaraan medewerkers zich dienen te houden’. De krant wijst erop dat Marcel Thijsen, burgemeester van Tynaarlo, in september bevestigde dat er ‘grote onvrede’ leeft onder een kleine groep medewerkers van de sociale teams. Die leidde er volgens hem toe dat zij hun werk niet optimaal konden doen en in de toekomst structureel anders dienen te worden aangestuurd.

Rechtszaak rond manager

Wat meespeelt is dat vlak voor het afgeblazen gesprek de directe leidinggevende van de afdeling Toegang, waar de teams onder vallen, door de gemeentesecretaris op non-actief was gesteld met als doel om haar uiteindelijk te kunnen ontslaan. De zaak kwam voor de rechter. Die gaf de manager gelijk en zette een streep door het ontslagverzoek. Ondanks het feit dat de gemeente op geen enkel punt gelijk kreeg van de rechter, ging deze vrijwel meteen in hoger beroep. Na overleg met de burgemeester en de ondernemingsraad stuurde de gemeentesecretaris vervolgens de brief naar de medewerkers met de dwingende uitnodiging tot een individueel gesprek.

Looninhouding en ontslag

Wie niet verschijnt, zal het stempel ‘werkweigering’ krijgen met ‘daarbij behorende arbeidsrechtelijke consequenties’, citeert het Dagblad van het Noorden uit de brief.

Lees verder via Binnenlands Bestuur

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.