Logo
  • Nieuws
  • 20 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Werkende ouders hebben te weinig tijd voor kinderen

Hoewel ouders zeggen dat hun ‘hoogste prioriteit’ bij de kinderen ligt, geeft 80 procent toe te weinig tijd aan hen te besteden. Gemiddeld geven zij 36 minuten aandacht per dag, per kind.

Beeld Werkende ouders hebben te weinig tijd voor kinderen

70 Procent van de werkenden zegt thuis eerder tijd te besteden aan koken of schoonmaken dan aan de kinderen. Ruim de helft (56 procent) belooft het kind regelmatig ná het werk of de taakjes samen iets leuks te gaan doen. Deze generatie kinderen wordt nu al de ‘Misschien Straks’-generatie genoemd.

 

Minder werken

Ook de kinderen van deze werkende ouders in dit onderzoek werd gevraagd naar hun mening. Zij gaven aan dat paps en mams teveel opgaan in werk, opruimen of het checken van hun email. Ongeveer 8 op de 10 kinderen vindt het niet leuk voor de televisie geplant te worden en zou liever iets actievers ter vermaak doen. 60 Procent wil graag dat hun ouders minder gaan werken. 

Het tegenargument dat kinderen niet anders gewend zijn, gaat niet op: veel kinderen zijn niet bepaald tevreden met de huidige gang van zaken.

 

Kinderen zijn stressverlagend

Zegsman van het onderzoek, James Carnduff: “De ‘Misschien Straks’-generatie laat een zorgwekkende trend zien, waarbij kinderen te weinig tijd krijgen. We leven in een drukke tijd, waarbij vaak ook werk mee naar huis gaat, maar het lijkt erop dat dit ten koste gaat van de kinderen. Ouders zouden zich moeten realiseren dat spelen met de kinderen juist een uitstekende manier is om het werk even los te laten. Bovendien werkt het stressverlagend.”

 

Het onderzoek werd gehouden onder 3000 werkende ouders en hun kroost, door een Britse verzekeringsmaatschappij.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.