Logo
  • Achtergrond
  • 9 mei 2022
  • Arbo Unie

Als de overgang werken in de weg staat

Ongeveer 1,8 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Een cijfer om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten. In de praktijk worden deze lang niet altijd herkend. Reden om hier extra aandacht voor te vragen.

Beeld Als de overgang werken in de weg staat

Hoe herken je overgangsklachten?

Vrouwen in de overgang maken een omgekeerde puberteit door: van vruchtbaar naar onvruchtbaar. “In die periode, die wel 10 jaar kan duren, treden er in je lichaam allerlei hormonale veranderingen op”, vertelt bedrijfsarts Rulanda van Kruysbergen. “Dat brengt vaak ongemakken met zich mee waarvan opvliegers en hartkloppingen de bekendste zijn. Maar je kunt ook denken aan stemmingswisselingen en nachtzweten en een hele reeks klachten die makkelijk verward kunnen worden met stressklachten. Van slaapstoornissen tot oververmoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten. Niet iedere huisarts herkent dit soort overgangsklachten. Daarom is voorlichting zo belangrijk: met de juiste diagnose kun je goede maatregelen nemen.”

Een overgangsvriendelijkere werkvloer

De overgang kan, zeker bij ernstige klachten, een impact hebben op het werkvermogen. Volgens recent onderzoek is gemiddeld genomen 0,5% van de verzuimkosten toe te schrijven aan overgangsklachten. Rulanda: “Bij grote organisaties gaat dat om fikse bedragen, die je terug zou kunnen dringen met de juiste maatregelen. En met de juiste maatregelen draag je natuurlijk ook bij aan de kwaliteit van leven en werk tijdens de overgang. Er is dus alle reden om de werkomgeving overgangsvriendelijker te maken. Ik merk ook dat de bewustwording hierover in organisaties toeneemt. Zo hebben verschillende bedrijven een werkgroep opgezet die zich met dit thema bezighoudt.”

Wat willen vrouwen in de overgang?

Die werkgroepen halen bijvoorbeeld binnen de eigen organisatie het net op: waar hebben vrouwen in de leeftijd waarin de overgang speelt, zelf behoefte aan? Wat kunnen werkgevers doen om de impact van de klachten op het werkvermogen te verkleinen? Daaruit komen nu al interessante inzichten. Rulanda noemt de twee belangrijkste: “Werkgevers helpen door enigszins flexibel om te gaan met werktijden. Als je slecht geslapen hebt omdat je last had van nachtzweten en tien keer wakker bent geweest, is het logisch dat je ’s morgens niet echt uitgerust bent. Dan is het prettig als je wat later kan beginnen. Daarnaast hebben vrouwen behoefte aan begrip voor wat ze doormaken, en willen ze niet geconfronteerd worden met flauwe grappen of andere ongewenste opmerkingen over opvliegers.”

Wat kun je als organisatie doen?

  • Creëer een veilige omgeving en moedig vrouwen aan hun klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Erover praten geeft lucht en het haalt het onderwerp uit de taboesfeer.
  • Wanneer vrouwen als gevolg van overgangsklachten slecht slapen, geef dan als dat mogelijk is, de ruimte om hun werktijden tijdelijk anders in te richten of om tijdelijk verlof op te nemen.
  • Promoot een gezonde leefstijl: gezonde voeding, veel beweging, niet roken, matig met alcohol. Uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op het ervaren van overgangsklachten.
  • Arbo Unie verzorgt ook voorlichtingsbijeenkomsten over de overgang. Niet alleen gericht op vrouwen die er gezien hun leeftijd mee te maken krijgen of hebben, maar ook voor leidinggevenden en HR-medewerkers.
Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.