Logo
  • Achtergrond
  • 18 januari 2021
  • Arbo Unie

In 2021 ga ik het echt anders doen

Was 2020 een jaar om snel te vergeten? Of een jaar om niet te vergeten? Het was een jaar waarin ik veel nieuwe dingen heb meegemaakt, net zoals iedereen, en ook een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd die ik zeker in 2021 wil meenemen.

Beeld In 2021 ga ik het echt anders doen

We eindigen 2020 met een volledige lockdown. We blijven zo veel mogelijk thuis, ontvangen zo min mogelijk bezoek en blijven ons werk zo veel mogelijk vanuit huis doen. Was ik net weer lekker aan de slag, werden we op 14 december weer opnieuw on hold gezet. Niet langzaam weer terugkomen en dingen mogen, maar nog meer beperkingen. Mijn energie liep al weg na het horen van toespraak van Rutte vanuit het torentje. Terwijl de accu net weer op peil was gekomen door het extra sporten van de afgelopen weken. Overal waar ik aan het wandelen was, kwam ik hardlopers en fietsers tegen. Zeker meer dan voor deze coronaperiode.

Wat maakt dat de energie wegstroomt?

Inmiddels zijn mijn kinderen weer thuis. En met mijn moeder gaat het niet goed, de zorg voor haar vraagt ook veel aandacht. Lastig nu de regels in het verpleeghuis waar ze verblijft zo streng zijn geworden. Ik schroom zelfs om haar te bezoeken. Ik wil er alles aan doen om haar niet te besmetten. Maar haar niet gewoon kunnen bezoeken en een knuffel geven voelt echt niet fijn.

Mijn werk vraagt ook veel energie als ik eerlijk ben

Het is goed geregeld hoor, al die meetings via de computer, maar het gaat maar door. Als de ene vergadering net iets uitloopt, zitten de collega’s in de andere meeting alweer klaar. Ik krijg amper de kans om te lunchen. Ik lijk de grip op mijn agenda totaal kwijt te zijn. Nog los van de energie die het me kost om steeds maar naar dat scherm te turen. Je zou van minder simpel worden. Hoe leuk het ook lijkt dat ik niet meer in de auto naar mijn werk hoef te rijden en terug naar huis, ik merk dat ik het ook wel mis - los van de files dan: die reistijd is ook een moment om even helemaal niets te doen. Het lijkt wel alsof ik die er nu aan het begin van mijn werkdag bij plak, en ook later dan voorheen afsluit. Dat mijn computer in het zicht staat in de woonkamer helpt niet om gewoon te stoppen met mijn werkdag.

Hoe het nu gaat

Mijn kinderen krijgen weer thuis onderwijs. Veelal online maar ook ondersteund door mij of mijn man; hij neemt er zelfs vrij voor. Collega’s blijf ik zien via mijn beeldscherm. Maar het is zoveel plezieriger om hen in het echt te zien. Samenwerken geeft dan veel meer energie. Ik kom mijn werkplek bijna niet meer af. De werkplek die ik enthousiast heb ingericht ergens in maart 2020. Keurig volgens de adviezen die ik daarvoor heb gekregen, dat dan weer wel.

Wat ga ik doen om mijn werk en leven energieker te maken?

Collega’s staan voor dezelfde uitdagingen. Net als vrienden en buren, voor wie het werk ook gewoon doorgaat, in huis of buiten de deur. Misschien kunnen zij en anderen inspiratie halen uit mijn goede voornemens. Ik weet wat mij helpt om op het werk meer energie te krijgen. Dat kan ik niet alleen, daar heb ik mijn collega’s en mijn leidinggevende voor nodig.

Ik heb behoefte aan contact, met mijn collega’s en leidinggevende. Niet altijd maar over zakelijke dingen maar echt contact. Dat iemand gewoon vraagt hoe het nu echt met me gaat of simpelweg iets leuks vertelt over de alledaagse dingen. Over dingen die helemaal niets met werk te maken hebben maar op dit moment belangrijker zijn dan ooit. Daar ga ik zelf nóg meer het voortouw in nemen. En wel zo:

  • Ik ga meer ruimte maken voor even-tussendoortijd. Tussen de overleggen door even kletsen, koffie halen, even (virtueel) bij mijn collega binnenlopen, even sparren met een klant over een leuk idee. Samen onderzoeken wat ons in het werk energie kan geven.
  • Mijn agenda ga ik anders inrichten. Niet van het ene online overleg in het andere gaan, maar pauzes plannen. Samenwerken met ‘de lijn open’ om zo even samen te kunnen kletsen tijdens het verwerken van mail en administratie. Samen een webinar volgen en deze nabespreken. Samen met het hele team elke dag een kwartiertje reserveren om samen koffie te drinken.
  • Ik ga vaststellen wat mij energie oplevert, zowel in mijn werk als thuis. Van hardlopen en fietsen weet ik dat al, dat blijf ik uiteraard doen. Daarnaast ga ik met mijn collega’s en leidinggevende onderzoeken welke energiebronnen ik nog niet heb aangeboord.

Susanne Tijssen, arbeids- en organisatiedeskundige

Webinar Mentaal gezond thuiswerken tijdens corona

Arbo Unie helpt organisaties, leidinggevenden en medewerkers in gesprek te gaan over energiebronnen. Dit kan met het speciaal ontwikkelde webinar ‘Mentaal gezond thuis aan het werk tijdens corona’.  In het webinar worden medewerkers meegenomen in de impact die thuiswerken in tijden van corona heeft op hun mentale gezondheid. We focussen op het voorkomen van risico’s en het werken aan een goede energiebalans.
Wil je meer informatie? Neem contact op met onze arbeids- en organisatiedeskundigen, Susanne Tijssen (susanne.tijssen@arbounie.nl) of Gertrude Agterhuis (gertrude.agterhuis@arbounie.nl).

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.