Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Zorg voor een geldige rittenadministratie!

Een werknemer die wil aantonen dat hij jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt, is vrij in het kiezen van zijn bewijs. Toch is een rittenadministratie veruit het meest betrouwbaar en biedt het de meeste kans op succes. Dit blijkt maar weer eens uit een uitspraak van de rechtbank in Arnhem (LJN: BC4620), zo meldt Salarisnet.nl.

Beeld Zorg voor een geldige rittenadministratie!

Een dga kreeg van zijn BV een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 78.255. De dga gebruikte de auto naar zijn mening jaarlijks voor minder dan 1.000 kilometer privé en gaf daardoor in zijn aangiften inkomstenbelasting voor de jaren 2001 tot en met 2003 geen bijtelling voor het privégebruik van de auto aan. De inspecteur was het hiermee niet eens en verhoogde het inkomen over deze jaren met de bijtelling. De dga had geen rittenadministratie bijgehouden. Wel had hij garagenota’s en agenda’s bewaard waaruit af te leiden zou zijn dat hij niet meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé reed.

 

Niet meer dan 500 kilometer

De rechter benadrukte dat een werknemer geheel vrij is in het kiezen van zijn bewijs. Een sluitende kilometeradministratie is dus niet vereist. De werknemer moet echter wel overtuigend aantonen dat de hem ter beschikking gestelde auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt. Volgens de rechter was de dga hier niet in geslaagd.

 

Woning tegenover het kantoor

Uit de overgelegde agenda’s en garagenota’s was niet af te leiden wat het karakter (zakelijk of privé) was van de gemaakte afspraken en welke afstanden waren gereden. De dga voerde nog aan dat hij in privé eventueel ook over de auto van zijn echtgenote kon beschikken en dat zijn woning tegenover het kantoor van waaruit hij zijn werk verrichtte, was gelegen. Deze omstandigheden sloten volgens de rechter niet uit dat de dga ook met zijn auto van de zaak privé reed. Het beroep werd dan ook ongegrond verklaard en de bijtelling bleef in stand.

 

Autokostenforfait

Het van toepassing zijnde percentage van het autokostenforfait is als volgt:

Privékilometers

%

0-500

0

501- en meer

25 (14 bij een milieuvriendelijke auto)

 

De cataloguswaarde van een auto is € 22.000,–. De bijtelling voor privégebruik auto bedraagt € 5.500,– (25% van € 22.000,–) op jaarbasis. Als het een auto betreft waarvoor een bijtelling van 14% geldt, bedraagt de bijtelling € 3.080,–. Voorbeelden van auto's die aan de hiervoor genoemde voorwaarden voldoen:

Benzinemotor  

Toyota Prius, Citroën C1, Daihatsu Cuore 1.0 (109), Honda CIVIC Hybride, Peugeot 107 en Toyota Aygo.

Dieselmotor

Smart Fortwo.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.